ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg-ΕΚΤ: Δύο ακόμη αυξήσεις 0,50% στα επιτόκια μέχρι τον Μάιο

19:05 - 27 Ιαν 2023 | Ειδήσεις
Bloomberg-ΕΚΤ: Δύο ακόμη αυξήσεις 0,50% στα επιτόκια μέχρι τον Μάιο
Δυο ακόμα αυξήσεις των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα έδειξε νέα δημοσκόπηση οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Bloomberg.

Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει στο 3,25% για περίπου ένα χρόνο, ενώ εκτιμούν ότι από τον Ιούνιο του 2024 θα ξεκινήσουν οι μειώσεις.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη χώρο για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη αύξηση τιμών στην ιστορία της Ευρωζώνης, ενώ μόνο ένα τρίτο των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα φοβούνται πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ανεβάσουν υπερβολικά τα επιτόκια. 

bloom ekt

Η πρώτη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη πέμπτη και θεωρείται δεδομένο πως θα αποφασιστεί μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Εξάλλου, η Λαγκάρντ και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δώσει ήδη σημάδια πως θα ακολουθήσει μια ακόμη αύξηση και πάλι 50 μονάδων βάσης, πιθανότατα τον Μάρτιο.

«Το βασικό σημείο προσοχής στη συνάντηση του Φεβρουαρίου θα είναι οι ενδείξεις για τον Μάρτιο», δήλωσε ο Juss Hiljanen, επικεφαλής ερευνών για τα ευρωπαϊκά makro της SEB, σημειώνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος, ακόμη και μια απλή αλλαγή στη φρασεολογία της ΕΚΤ να ερμηνευτεί από τις αγορές ως αλλαγή στάσης

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είναι να εξισορροπήσει ανάμεσα στην πτώση του ονομαστικού πληθωρισμού που υποχωρεί λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας με τον δομικό πληθωρισμό που ακόμη αυξάνεται», δήλωσε η Veronica Roharova, επικεφαλής οικονομικών της Ευρωζώνης για την Credit Suisse.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:30 - 27 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.