ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ (Fed) για επιτόκια: Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει Κύριο

23:31 - 01 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Πάουελ (Fed) για επιτόκια: Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει
«Θα χρειαστούμε περισσότερα και ουσιαστικά στοιχεία για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Federal Reserve, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο αποπληθωρισμός βρίσκεται στα πρώτα του στάδια.

Ο πρόεδρος της Fed χαιρέτησε την επιβράδυνση του πληθωρισμού, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος ώστε να τον επαναφέρει στην τιμή-στόχο του 2%.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων πέρα από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες τοποθετούν το «ταβάνι» στο 5,1%. Επισημαίνεται ότι με τη σημερινή αύξηση, τα επιτόκια διαμορφώνονται στο εύρος του 4,50%-4,75%.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», ξεκαθάρισε ο Πάουελ και συμπλήρωσε πως η Fed δεν έχει αποφασίσει πού θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για αυξήσεις και πάνω από το 5,1%.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ακόμη ότι οι ελπίδες του για μια ήπια οικονομική προσγείωση παραμένουν ζωντανές, παρά τις πολύ επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει δρόμος για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% χωρίς σημαντική οικονομική πτώση ή σημαντική αύξηση της ανεργίας», τόνισε αποφεύγοντας να μιλήσει για ύφεση.

Η άρση του ανώτατου ορίου χρέους από το Κογκρέσο είναι ο «μόνος δρόμος προς τα εμπρός» για να επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σημείωσε ακόμη ο Πάουελ τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να υποθέτει ότι η Fed θα είναι σε θέση να προστατεύσει την οικονομία σε περίπτωση χρεοκοπίας. «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να προχωρήσουμε και αυτός είναι να αυξήσει το Κογκρέσο το ανώτατο όριο του χρέους», επανέλαβε.

Ο ίδιος διέψευσε και τα σενάρια για έναρξη των μειώσεων επιτοκίων εντός του 2023, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δε θα συμβεί ακόμη κι αν η αμερικανική οικονομία ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Οι τρέχουσες προοπτικές κάνουν λόγο για βραδύτερη ανάπτυξη και αργή μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Πάουελ. «Ακόμη κι αν η οικονομία λειτουργεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες, δεν θα είναι σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια φέτος».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:52 - 01 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.