ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανέτα (ΕΚΤ): Να γίνουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

15:27 - 16 Φεβ 2023 | Ειδήσεις
Πανέτα (ΕΚΤ): Να γίνουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων
Καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του μέλους του Δ.Σ. Φάμπιο Πανέτα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Πανέτα υπογράμμισε σε εκδήλωση στο Λονδίνο ότι «με τα επιτόκια να κινούνται τώρα σε περιοριστικά εδάφη, σημασία έχει η έκταση και η διάρκεια του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.

Με την εξομάλυνση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας - δηλαδή, με μικρά βήματα - μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ρυθμίζουμε και τα δύο στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και της λειτουργίας αντίδρασης».

Παράλληλα, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να πέσει κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους, εάν διατηρηθεί η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος έχει γίνει η βασική αιτία συζήτησης στην ΕΚΤ, «θα ακολουθήσει τελικά».

Ζήτησε επίσης «μια μετρημένη προσέγγιση» για την εκκαθάριση των ομολόγων της από την ΕΚΤ, την οποία θέλουν να επιταχύνουν άλλοι συνάδελφοί του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.