ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Υποχώρησε στο 55,18% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

11:27 - 03 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Τουρκία: Υποχώρησε στο 55,18% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία μειώθηκε ελαφρά στο 55,18% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή (3/3), λίγο πιο κάτω από τις προβλέψεις, μετά τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική της περιοχή και σκότωσαν περισσότερους από 45.000 ανθρώπους λίγο λιγότερο από έναν μήνα πριν.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,15%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 3,4%. Ετησίως, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή προβλεπόταν να είναι 55,5%.

Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε στον κλάδο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, με άνοδο 7,36%, ενώ οι τιμές των ειδών εκπαίδευσης και εστιατορίων και ξενοδοχείων σημείωσαν άνοδο 5,69% και 4,07% αντίστοιχα.

Το ινστιτούτο στατιστικών ανέφερε ότι οι τιμές από το πεδίο δεν συγκεντρώθηκαν από τις σεισμόπληκτες επαρχίες Γκαζιαντέπ, Μαλάτια και Χατάι.

Ο δείκτης τιμών εγχώριου παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,56% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 76,61%

Η λίρα διαπραγματεύτηκε στις 18,8920 μετά τα στοιχεία, αμετάβλητη από το κλείσιμό της την Πέμπτη. Το νόμισμα είναι ως επί το πλείστον σταθερό από το καλοκαίρι λόγω κυρίως της κρατικής διαχείρισης.

Ο πληθωρισμός αναζωπυρώθηκε από μια νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 και έφτασε στο ανώτατο όριο 24 ετών του 85,51% τον Οκτώβριο. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού για να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική και πρόσθεσε μια περαιτέρω μείωση κατά 50 μονάδες βάσης μετά τον σεισμό.

Οικονομολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο σεισμός, ο οποίος κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια, θα κοστίσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια λίρες και θα μειώσει μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες την οικονομική ανάπτυξη της χώρας φέτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.