ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Δεν έχουμε «ταβάνι» στην αύξηση των επιτοκίων-Απομακρύνεται η ύφεση Κύριο

14:21 - 05 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Δεν έχουμε «ταβάνι» στην αύξηση των επιτοκίων-Απομακρύνεται η ύφεση
Όλο και πιο πιθανή γίνεται η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης», σημείωσε η Λαγκάρντ στην σε συνέντευξή στην El Correo όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα. «Αυτή ήταν μια απόφαση που επισημάνθηκε στην τελευταία μας συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική και όλοι οι αριθμοί που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ, πολύ πιθανή».

Η ίδια, στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ σήμερα, συνέχισε λέγοντας «δεν μπορώ να σας πω πόσο υψηλά θα πάνε τα επιτόκια». «Ξέρω ότι θα είναι πιο ψηλά από ό,τι είναι τώρα και έχουμε ακόμα περισσότερη δουλειά να κάνουμε γιατί δεν μπορούμε να κηρύξουμε τη νίκη. Κάνουμε πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε».

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2023

«Είμαι σίγουρη ότι ο μετρούμενος πληθωρισμός θα μειωθεί το 2023, ενώ ο βασικός πληθωρισμός θα είναι πιο σταθερός στο εγγύς μέλλον», είπε σε άλλο σημείο τονίζοντας: «Και αναμένω κάπως καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με τη στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2022».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μίας ύφεσης, η ίδια γνωστοποίησε ότι «οι προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνουν ύφεση το 2023».

«Προβλέπουμε θετική ανάπτυξη και αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του έτους. Αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα», κατάληξε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.