ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χριστοδουλίδης: Προσπάθειες για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

16:27 - 07 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Χριστοδουλίδης: Προσπάθειες για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να προτείνει πολιτικές προσωπικότητες από κράτη-μέλη της ΕΕ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, σχετικά με περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε:

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς να είναι σωστό να μιλήσω εκ μέρους του, αλλά μπορώ να σας πω ότι, στη βάση της συζήτησης που είχαμε, βλέπει θετικά την περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για ''σπάσιμο'' του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών.

Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να είναι και μετά από μία ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να μεταβώ στις Βρυξέλλες πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι στις 23 Μαρτίου, θα μεταβώ την προηγούμενη- για να έχω συνάντηση με τον κ. Μισέλ, για να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα την προσέγγισή μας, όπως επίσης και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άρα, θα γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, έχουμε κάποιες ιδέες, είχα την ευκαιρία χθες να αναφέρω και κάποια παραδείγματα για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στο «σπάσιμο» του αδιεξόδου και αυτό θα πράξουμε.

Γνωρίζω αρκετά καλά το Κυπριακό, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, σίγουρα είναι δύσκολα, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες ή να ''κρυφτούμε'' πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Παράλληλα, ερωτηθείς εάν θα προτείνει ονόματα προς τον κ. Μισέλ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Ναι, έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία με κάποια από αυτά έχω συζητήσει και ο ίδιος και στη συζήτηση με τον κ. Μισέλ και εφόσον δω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση θα μιλήσω συγκεκριμένα και για ονόματα».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως κάποια από αυτά τα άτομα προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ κληθείς να διευκρινίσει είπε ότι είναι «πολιτικές προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.