ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Στο 3,75% το peak των επιτοκίων της ΕΚΤ

16:54 - 10 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Bloomberg: Στο 3,75% το peak των επιτοκίων της ΕΚΤ
Ακόμα τέσσερις φορές θα αυξήσει τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο του 2%, τονίζουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απόψεις των οικονομολόγων, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις κινήσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης, ωθώντας τα επιτόκια στο 3,75% τον Ιούλιο.

bloomberg ekt 10.3

Την ίδια άποψη έχουν υιοθετήσει η Goldman Sachs και η Deutsche Bank, οι οποίες προβλέπουν επίσης τελικό επιτόκιο 3,75%. Η διαφορά τους, έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο τράπεζες σημειώνουν ότι το peak θα διαμορφωθεί τον Ιούνιο.

Από την άλλη, η JP Morgan και η Citi θεωρούν ότι η ΕΚΤ πιθανόν να σταματήσει τις αυξήσεις όταν το επιτόκιο φθάσει στο 3,5%.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Bloomberg, η  πιο επιθετική πορεία για το κόστος δανεισμού σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Bloomberg θα συνοδευτεί από ταχύτερες μειώσεις στο απόθεμα των περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων κινήσεων τόνωσης της οικονομίας.

Η αρχική περικοπή των 15 δισ. ευρώ τον μήνα έως τον Ιούνιο θεωρείται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα διπλασιαστεί έως το 2024.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.