ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιος συναγερμός για το «θερμό» επεισόδιο ΗΠΑ - Ρωσίας

10:22 - 15 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Παγκόσμιος συναγερμός για το «θερμό» επεισόδιο ΗΠΑ - Ρωσίας
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το επεισόδιο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παρενόχλησε αμερικανικό drone και ακούμπησε τον έλικά του, με αποτέλεσμα το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να συντριβεί σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Το αμερικανικό drone τύπου MQ-9 Reaper και δύο ρωσικά SU-27 πραγματοποιούσαν επιχείρηση ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο, όταν ένα από τα μαχητικά πέρασε αρχικά μπροστά από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έριξε εσκεμμένα καύσιμα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το συμβάν και ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε ότι αν και παρόμοια περιστατικά έχουν λάβει χώρα και στο παρελθόν, το χθεσινό ήταν πρωτόγνωρο επειδή η συμπεριφορά των Ρώσων ήταν «επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική».

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, εκλήθη χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση με την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κάρεν Ντόνφριντ, ενώ επρόκειτο να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αρνείται ότι τα ρωσικά αεροσκάφη είχαν επαφή με το αμερικανικό.  Αντίθετα, κάνει λόγο για προβοκάτσια από τη μεριά των ΗΠΑ.

Το ζήτημα είναι ασφαλώς ποια θα είναι η συνέχεια. Αν το περιστατικό θεωρείται λήξαν ή αν θα δοθεί συνέχεια και με ποιον τρόπο.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εργάζεται επί του παρόντος για να αποχαρακτηρίσει τις εικόνες από το περιστατικό, ενώ η Ρωσία δεν έχει ανακτήσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε.

Πάντως, η κινητικότητα αμερικανικών και ρωσικών μαχητικών πάνω από την Κριμαία αποκάλυψε μία εικόνα που δεν είχαμε μέχρι σήμερα, τουλάχιστον όχι τόσο καθαρά.

Όπως σημειώνει το BBC το ατύχημα αποτελεί την πιο σημαντική δημόσια αναγνωρισμένη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, εγείρει πολλά ερωτήματα και αντιπροσωπεύει μια στιγμή γεμάτη κινδύνους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.