ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% είναι αδιαπραγμάτευτη

14:41 - 22 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% είναι αδιαπραγμάτευτη
Η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων αμφιβηστείται, καθώς ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακώνεται όσο γρήγορα αναμενόταν και το τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποστεί σημαντικές αναταράξεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, θεωρεί πως η συνταγή είναι σωστή και την Τετάρτη (22/3) δήλωσε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μόλις αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε η Λαγκάρντ, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, κάτι που πιθανόν υπονοεί ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.

«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο "περιθώριο διαμεσολάβησης" -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό-, τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε.

Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο.

«Το κοινό μπορεί να είναι σίγουρο για ένα πράγμα: Θα επιτύχουμε σταθερότητα των τιμών και η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη» τόνισε και πρόσθεσε:

«Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 22 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.