ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

12:49 - 24 Μαρ 2023 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα
Απροσδόκητη επιτάχυνση κατέγραψε τον Μάρτιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε αποδυνάμωση της ζήτησης σε μεταποιημένα αγαθά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global, ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών στις 54,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 52,0 του Φεβρουαρίου.

Έτσι, διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και υψηλότερα από τις προβλέψεις για πτώση στις 51,9.

«Η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει ανανεωμένα σημάδια ζωής καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη. Η μέτρηση της έρευνας είναι συνεπής με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο και ισοδυναμεί με περαιτέρω επιτάχυνση κατά 0,5% μόνο τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ εκτινάχθηκε στο 55,6 αυτόν τον μήνα από 52,7, πολύ πάνω από όλες τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters που είχε προβλέψει πτώση στο 52,5.

Ωστόσο, διαφορετική ήταν η εικόνα για τα εργοστάσια. Ο δείκτης PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο 47,1 από το 48,5 του Φεβρουαρίου, έναντι προσδοκίας για άνοδο στο 49,0.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.