ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: «Γρίφος» η Κριμαία- Πάνω από 8 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

11:16 - 07 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Ουκρανία: «Γρίφος» η Κριμαία- Πάνω από 8 εκατομμύρια οι πρόσφυγες
Το Κίεβο έχει εκδηλώσει το τελευταίο διάστημα μια σπάνια προθυμία να διαπραγματευτεί με τη -ανάλογα με την έκβαση της εαρινής επίθεσης- δήλωσε σε συνέντευξή του ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παράνομα το 2014 και θα πραγματοποιηθούν εάν οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν στα «διοικητικά σύνορά» της, είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι ακριβώς εννοούν οι Ουκρανοί. Άλλες πηγές αναφέρουν πως θα σταματήσουν στην Κριμαία και θα διαπραγματευθούν, ενώ άλλες ότι σκοπεύουν να επιτεθούν για ανακατάληψη της περιοχής.

Στο μεταξύ, οι ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας λόγω της εισβολής της Ρωσίας ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα σε κοινή εκτίμηση.

Οι διεθνείς οργανισμοί έγραψαν ότι οι ζημιές στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης της Ουκρανίας έχουν αφήσει πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ή περιορισμένη ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, υπάρχουν διακοπές στην ύδρευση και στα συστήματα θέρμανσης.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της στοχεύουν ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές.

Περισσότεροι από 8,1 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πλέον οι πρόσφυγες από τον πόλεμο της Ρωσίας, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Από αυτούς πάνω από 5 εκατομμύρια έχουν υποβάλει αίτηση για καθεστώς προσωρινής διαμονής σε γειτονικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 07 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.