ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ειδήσεις και τα μηνύματα της συνάντησης Λαβρόφ- Τσαβούσογλου

18:27 - 07 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Οι ειδήσεις και τα μηνύματα της συνάντησης Λαβρόφ- Τσαβούσογλου
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκιάς Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν στην Άγκυρα και στις κοινές δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά έδωσαν ειδήσεις.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν ότι "τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιού θα πραγματοποιηθούν στις 27 Απριλίου".

"Μιλήσαμε για τα έργα που είναι η κινητήρια δύναμη στις σχέσεις μας. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού. Στις 27 Απριλίου θα έχουμε στείλει πυρηνική ενέργεια στα εγκαίνια του σταθμού παραγωγής ενέργειας", είπε από τη μεριά του για το θέμα ο Λαβρόφ.

Ασφαλώς έγινε συζήτηση για την Ουκρανία, αλλά και για τη συμφωνία με τα σιτηρά με τον Τσαβούσογλου να δηλώνει πως υπάρχει συμφωνία για να συνεχιστεί.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα πως έγινε κουβέντα για την Κύπρο: "Ανταλλάξαμε απόψεις και για την Κύπρο. Αξιολογήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στην παρούσα συγκυρία".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, Επανέλαβε τη δέσμευση να δημιουργηθεί κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία: "Θα δημιουργηθεί κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία. Πέρυσι οι ηγέτες μας πήραν μια απόφαση σχετικά με τη δημιουργία αυτού του κέντρου αερίου. Καταλάβαμε καλύτερα πόσο αρμόζουσα ήταν αυτή η απόφαση".

Ως προς τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη Συρία ο Λαβρόφ τόνισε ότι η τετραμερής με Τουρκία, Συρία και Ιράν "είναι πολύ σημαντική".

Στο θέμα της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ είπε: "Συνεχίζουν στη Δύση να ακολουθούν αυτή την μη εποικοδομητική πολιτική. Όταν θα νικήσουν τη Ρωσία, θα είναι η σειρά της Κίνας".

Πρόσθεσε ακόμα πως "εμείς δεν αποφύγαμε ποτέ τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αυτές οι συναντήσεις μπορούν να αξιολογηθούν μόνο εάν ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες μας. Αγνόησαν τα νόμιμα συμφέροντά μας, είπαν ότι η σχέση μας με την Ουκρανία δεν τους απασχολεί. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ηγεμονική στάση σε όλους και προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων".

Τελευταία τροποποίηση στις 18:35 - 07 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.