ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νοτ: Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων

22:34 - 07 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Νοτ: Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Νοτ, προσθέτοντας ωστόσο πως ένας βραδύτερος ρυθμός σύσφιξης θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένος.

«Σίγουρα δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων», ανέφερε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας στην εφημερίδα NRC και πρόσθεσε: «Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πλέον σχεδόν 6%  και δεν μπορείς να το καταπολεμήσεις με επιτόκιο 3%».

«Το θέμα είναι εάν θα χρειαστεί να συνεχίσουμε με τις επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, όπως κάναμε έως τώρα ή θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης. Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τι απόφαση θα πάρουμε στη συνεδρίαση του Μαΐου», ανέφερε ο Κλάας Νοτ. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη λαμβάνουν χώρα μετά από μία σειρά δηλώσεων αξιωματούχων που έστειλαν το μήνυμα ότι η πιο επιθετική φάση των επιτοκιακών αυξήσεων πλησιάζει στο τέλος της, παρότι ο Κλάας Νοτ προειδοποίησε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής «δεν θα πρέπει να πιαστούν στον ύπνο από την πτώση των τιμών καταναλωτή», καθώς αυτό οφείλεται κατά το πλείστον στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας. 

«Εάν προκληθεί τραπεζική κρίση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο premium κινδύνου στα επιτόκια που οι τράπεζες χρεώνουν στους πελάτες τους. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρήσεις θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το επίπεδο στο οποίο το έχει διαμορφώσει η κεντρική τράπεζα. Και τότε θα χρειαστεί να κάνουμε λιγότερα. Αυτός θα είναι ένας λόγος για να προχωρήσουμε σε μικρότερη επιτοκιακή αύξηση», ανέφερε ο Νοτ. 

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να εξεταστεί μία μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του έτους, ο Νοτ χαρακτήρισε «σχεδόν απίθανο» αυτό το σενάριο. 

«Ακόμη κι αν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο επιτοκίου εδώ που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, ίσως χρειαστεί να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτό το υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.