ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

11:00 - 15 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Ο Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στη σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού είχε προηγηθεί η έγκρισή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο απέρριψε και το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να μην το επικυρώσει, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.

Την πρωτομαγιά αναμένονται μεγάλες κινητοποιήσεις.

"Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος", διαβεβαίωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνοντας λόγο για "το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας" του κειμένου αυτού, το οποίο υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση μετά την προσφυγή στο άρθρο "49.3" του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την υιοθέτηση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία.

Βασική αλλαγή στο νέο συνταξιοδοτικό είναι η αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν συμπληρωμένα 40+ χρόνια εργασίας μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη από τα 62. Τώρα θα πρέπει να φτάσουν στα 64.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.