ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργαλεία κατασκοπείας και οι... οικιακές συσκευές

12:07 - 18 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Εργαλεία κατασκοπείας και οι... οικιακές συσκευές
Οι οικιακές συσκευές που διαθέτουν κρυφές λειτουργίες εγγραφής, που τους επιτρέπουν να μεταδίδουν εγγραφές μέσω Wi-Fi ή Bluetooth, θα μπορούσαν να υφίστανται κατάχρηση ή να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία κατασκοπείας.

Την απίστευτη αυτή καταγγελία, που έκανε με ερώτηση του προς την Κομισιόν ο Αυστριακός ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας RomanHaider, δείχνει να την ενστερνίζεται και ο Επίτροπος Breton, που σε απάντηση του ομολογεί ότι υπάρχει ήδη Κανονισμός για τον ραδιοεξοπλισμό, που υποχρεώνει τους κατασκευαστές ορισμένων κατηγοριών ραδιοεξοπλισμού να αυξάνουν το επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Ο Επίτροπος, μάλιστα, συμπληρώνει ότι οι οικιακές συσκευές με δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίας εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Αυγούστου 2024.!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ερώτηση του, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων έχει προειδοποιήσει για τις οικιακές συσκευές που διαθέτουν κρυφές λειτουργίες εγγραφής που τους επιτρέπουν να μεταδίδουν εγγραφές μέσω Wi-Fi ή Bluetooth.

Οι ρομπότ ηλεκτρικές σκούπες που μπορούν να μεταδίδουν εικόνες ή ηχογραφήσεις στο smartphone ενός ιδιοκτήτη θα μπορούσαν σε τέτοιες περιπτώσεις να απαγορευθούν. Μέσω αυτών των χαρακτηριστικών, τέτοιες καθημερινές οικιακές συσκευές θα μπορούσαν να υφίστανται κατάχρηση ή να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία κατασκοπείας.

Ως εκ τούτου, συνιστάται στους καταναλωτές να προσέχουν τις κάμερες και τα μικρόφωνα όταν αγοράζουν αυτά τα προϊόντα, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα, κατέληγε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, ρωτώντας την Κομισιόν:

  1. Πώς μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρονται στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντα που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων και ποια είναι η αιτιολόγηση της Επιτροπής για αυτό;

  2. Πώς επηρεάζει η Οδηγία για την Προστασία Δεδομένων τις εφαρμογές που συνιστώνται για χρήση με ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ που διαβιβάζουν κρυφά τα δεδομένα του ενδιαφερόμενου σε τρίτους;

  3. Τι θα κάνει η Επιτροπή για να περιορίσει την επιρροή των μη ευρωπαϊκών χωρών στην ευρωπαϊκή αγορά;

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου στην οποία, αν μη τι άλλο, αναγνωρίζεται ότι οι οικιακές συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως εργαλεία κατασκοπείας των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν.

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 17.4.2023

Η Επιτροπή εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2021 κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό βάσει της Οδηγίας 2014/53/ΕΕ για τον ραδιοεξοπλισμό που υποχρεώνει τους κατασκευαστές ορισμένων κατηγοριών ραδιοεξοπλισμού να αυξάνουν το επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Οι οικιακές συσκευές με δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίας εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Αυγούστου 2024. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τον νόμο για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο.

Η πρόταση εισάγει υποχρεωτικές απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Όταν τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τηρούνται οι απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) (για προσωπικά δεδομένα) και της Οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η επιβολή του GDPR και της Οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες εμπίπτει κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα των εθνικών αρμόδιων αρχών και δικαστηρίων, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών.

Η νομοθεσία της ΕΕ για τα προϊόντα διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού θεσπίζοντας κοινές απαιτήσεις που πρέπει να πληροί οποιοσδήποτε κατασκευαστής ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής του.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να παρακολουθούν τα προϊόντα που διατίθενται στις εθνικές τους αγορές και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα προϊόντα.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.