ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Waller: Η Fed χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα στον δανεισμό έκτακτης ανάγκης

22:15 - 20 Απρ 2023 | Ειδήσεις
Waller: Η Fed χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα στον δανεισμό έκτακτης ανάγκης
Η άνευ προηγουμένου ταχύτητα, με την οποία οι καταθέτες άντλησαν τα χρήματά τους από την χρεοκοπημένη Silicon Valley Bank (SVB), ξεπέρασε την ικανότητα της Federal Reserve να λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης, δήλωσε απόψε (20/4) ο περιφερειακός διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Christopher Waller, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ταχύτερη διεκπεραίωση των δανείων έκτακτης ανάγκης.

Από τότε που χρεοκόπησε η SVB, «τα πράγματα έχουν κάπως ηρεμήσει» στον τραπεζικό τομέα, είπε ο Waller, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η ηρεμία στον τραπεζικό τομέα είναι ένας λόγος που πιστεύει ότι η Fed μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού με περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής.

Προς το παρόν η Fed αναλαμβάνει να επανεξετάσει τι οδήγησε στην αποτυχία της SVB και ποιες διορθώσεις πολιτικής ενδέχεται να χρειαστούν για να αποφευχθεί η επανάληψη των προηγούμενων δεινών. Όπως μεταδίδει το Reuters, τα σχόλια του Waller, σχετικά με την ανάγκη για ταχύτητα στο «παράθυρο έκπτωσης» (discount window) δανεισμού έκτακτης ανάγκης της Fed, υποδηλώνουν μια πιθανή λύση.

«Αν πρόκειται να υπάρξουν ταχύτερες ροές καταθέσεων, πρέπει να σκεφτούμε πώς κάνουμε την τιμολόγηση πιο γρήγορα, πώς κάνουμε την αξιολόγηση των εξασφαλίσεων. Αυτό πρέπει να είναι ταχύτερο -- αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έμαθα προσωπικά από αυτό: να κάνουμε το παράθυρο των εκπτώσεων πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πράγματα πιο γρήγορα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Waller.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.