ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Υψηλό 11 μηνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα

11:56 - 04 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Υψηλό 11 μηνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα
Σε υψηλό 11 μηνών εκτινάχθηκε τον Απρίλιο η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, καθώς η ισχυρή δυναμική στον τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε την ύφεση τον μεταποιητικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, o σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της HCOB, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, σημείωσε υψηλό 11 μηνών στο 54,1, χαμηλότερα από την προκαταρκτική ένδειξη των 54,4 μονάδων αλλά υψηλότερα από τις 53,7 του Μαρτίου.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ έφτασε στο υψηλό ενός έτους στο 56,2, από το 55,0 του Μαρτίου. 

«Ο τομέας των υπηρεσιών βρίσκεται σε εύρωστη κατάσταση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή οι κύριες κινητήριες δυνάμεις», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

Τι γίνεται με την εργοστασιακή δραστηριότητα

Ωστόσο, έρευνα του μεταποιητικού τομέα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στο μπλοκ συρρικνώθηκε για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Το κόστος εισροών (σσ κόστος πρώτων υλών) αυξήθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών, στο 56,8, υποστηρίζοντας περαιτέρω την υπόθεση για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση πολιτικής της σήμερα Πέμπτη.

Στη Βρετανία ο σύνθετος ΡΜΙ έφτασε στο 54,9 τον Απρίλιο, αυξανόμενος από το 52,2 του Μαρτίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.