ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: «Αγκάθι» για τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των μισθών Κύριο

12:57 - 10 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: «Αγκάθι» για τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των μισθών
Συνέντευξη στην Ιαπωνική εφημερίδα Nikkei έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου και σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτική» σε παράγοντες που μπορεί να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η ίδια, η αύξηση των μισθών αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι «έχουμε μια εντολή, η οποία μας αναθέτει έναν στόχο, όχι δύο όπως στην Federal Reserve. Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών».

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 7% στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με 5% στις ΗΠΑ και 3% στην Ιαπωνία. Οι τιμές αυξάνονται με ιδιαίτερα γρήγορα  στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% στις χώρες της Βαλτικής. 

Αυτή την περίοδο, η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον πληθωρισμό και εάν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα, η αξιοπιστία της ΕΚΤ θα μπορούσε να υποφέρει.

Ωστόσο, στη συνέντευξή της η Λαγκάρντ δεν έδωσε κανένα σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το εάν η τράπεζα θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της πιο γρήγορα για να ενισχύσει το αποτέλεσμα σύσφιξης.

«Μόλις ανακοινώσαμε ότι αναμένουμε να διακόψουμε τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του APP [το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων] από τον Ιούλιο του 2023. Τίποτα περαιτέρω δεν έχει συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, ούτε πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP, ούτε αλλαγή σε μελλοντική καθοδήγηση που έχουμε δώσει σε σχέση με το PEPP [το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία]», σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.