ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένταση στο Βόρειο Κόσοβο-Aναπτύσσει στρατό στα σύνορα η Σερβία

16:54 - 26 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Ένταση στο Βόρειο Κόσοβο-Aναπτύσσει στρατό στα σύνορα η Σερβία
Σε «πεδίο μάχης» μετατρέπεται τις τελευταίες ώρες το Βόρειο Κόσοβο, εκεί όπου ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντας Βούτσιτς, έχει θέσει σε επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, και διέταξε τη μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Σήμερα το μεσημέρι, ήχησαν σειρήνες στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν και Σέρβοι πολίτες δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτιρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των νέων Δημάρχων.

Στα σημεία έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν και στη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τον συγκεντρωμένο κόσμο.

Στις παραπάνω τέσσερις πόλεις, διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, που η πλειοψηφία του πληθυσμού της περιοχής (που είναι Σέρβοι) προσπάθησαν να μποϋκοτάρουν, με αποτέλεσαμα να εκλεγούν Δήμαρχοι αλβανικής εθνικότητας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναγνωρίστηκε από την σερβική κοινότητα.

{https://twitter.com/ThomasVLinge/status/1662092816699334658}

Σήμερα, Παρασκευή, περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κόσοβο, μετέβησαν στο Βελιγράδι προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση υποστήριξης του Βούτσιτς που διοργανώνεται από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Έτσι, φαίνεται ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την απουσία χιλιάδων Σέρβων από το Βορρά για να επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα στους Δήμους.

Οι Σέρβοι από την πλευρά τους ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.