ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deutsche Bank: «Βλέπει» κύμα χρεοκοπιών σε ΗΠΑ-Ευρώπη λόγω επιτοκίων

10:31 - 02 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Deutsche Bank: «Βλέπει» κύμα χρεοκοπιών σε ΗΠΑ-Ευρώπη λόγω επιτοκίων
«Κύμα» χρεοκοπιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λόγω των επιτοκίων προβλέπουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, σε νέα ετήσια μελέτη τους.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 το ποσοστό αθέτησης των ομολόγων υψηλής απόδοσης θα κορυφωθεί στο 9%, ενώ το ποσοστό αθέτησης των αμερικανικών δανείων θα φτάσει το 11,3%. Το ευρωπαϊκό ποσοστό αθέτησης κερδοσκοπικών δανείων προβλέπεται να αυξηθεί επίσης στο ηπιότερο 5,8%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο αποτέλεσμα αυτό θα οδηγήσει η αυστηρότερη επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, η οποία «προσκρούει σε αυξημένη εταιρική μόχλευση που βασίζεται σε τεντωμένα περιθώρια κέρδους».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, μια ύφεση και οι συνεπαγόμενες χρεοκοπίες είναι πιθανό να πιάσουν απροετοίμαστους τους επενδυτές.

Πάντως, η περσινή έκθεση των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας είχε, ορθώς, προειδοποιήσει για το τέλος της εποχής των εξαιρετικά χαμηλών αθετήσεων πληρωμών. Το ποσοστό αθέτησης για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 2,1% από 1,1%, ενώ το ποσοστό αθέτησης δανείων στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,1% από 1,4%. Στην Ευρώπη, τα ποσοστά αθέτησης κερδοσκοπικού βαθμού αυξήθηκαν στο 2,7% από 1,7%. Σύμφωνα με τη Fitch, ο μέσος όρος του ποσοστού αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ είναι 3,6%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.