ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωτράπεζες: Θα κληθούν να αποπληρώσουν €500 δισ. στην ΕΚΤ

08:58 - 14 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Ευρωτράπεζες: Θα κληθούν να αποπληρώσουν €500 δισ. στην ΕΚΤ
Την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη αναμένεται να δοκιμάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αποπληρώσουν περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ φθηνών δανείων από την εποχή της πανδημίας.

Ειδικότερα το Bloomberg μεταδίδει ότι παρά το γεγονός πως τα τρισεκατομμύρια ευρώ περίπου της πλεονάζουσας ρευστότητας που διακινείται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα περιορίσει τη συνολική επίδραση της γιγαντιαίας αποπληρωμής, μεμονωμένες εταιρείες και χώρες θα μπορούσαν να πιεστούν.

Πάντως, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες, με τις ελληνικές τράπεζες να μην είναι πολύ πίσω.

Ο ανεξόφλητος δανεισμός της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερος από το πλεόνασμα μετρητών που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες της ΕΚΤ. Αυτό, σημαίνει ότι ορισμένες από τις τράπεζές της θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Καθώς τα 476,8 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων TLTRO λήγουν στις 28 Ιουνίου, συγκεκριμένες εταιρείες στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση, σύμφωνα με τον Reinhard Cluse, οικονομολόγο της UBS Group.

«Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα συγκεντρωτικά μεγέθη είναι ξεκάθαρα, αλλά ακόμη και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρξουν τράπεζες που δανείστηκαν πέραν των αποθεματικών τους στην ΕΚΤ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.