ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χριστοδουλίδης ξηλώνει το «συρματόπλεγμα» του Αναστασιάδη

19:17 - 02 Αυγ 2023 | Ειδήσεις
Ο Χριστοδουλίδης ξηλώνει το «συρματόπλεγμα» του Αναστασιάδη
Η νέα κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να αφαιρέσει το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε σε μέρος της πράσινης γραμμής στην Κύπρο προς αποτροπή εισόδου μεταναστών.

Την πρόθεση της Λευκωσίας να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσηςεξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου. Κληρονομιά του προκατόχου του με βαρύ συμβολισμό σε σχέση με τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι της διχοτόμησης του νησιού, το συρματόπλεγμα και η συνακόλουθη πρόσληψη 300 ειδικών συνοριοφυλάκων προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πιο χαρακτηριστική ανάμεσά τους ήταν, σύμφωνα με την DW, η δυσμενής αναφορά για τα συρματοπλέγματα σε έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.  

Την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ανατρέπει σήμερα η διάδοχη κυβέρνηση υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και υπό τη διεθνή πίεση να δείξει βούληση υπέρ της επανέναρξης μιας διαδικασίας στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το μέτρο της τοποθέτησης τεχνητών εμποδίων απέτυχε, αφού όπως είπε, δεν τοποθετήθηκε σε όλο το μήκος της πράσινης γραμμής που εκτείνεται στα 184 χιλιόμετρα. Περιορισμένο στα 11 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας, το συρματόπλεγμα δεν ήταν όμως μόνο ανεπαρκές αλλά και επιζήμιο πολιτικά για την Κύπρο. Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, εμπόδια αποτρεπτικά εισόδου μεταναστών στη χώρα, τα οποία δημιουργούν σύνορο, συνιστούν πολιτικό σφάλμα αφού με την τοποθέτησή τους “διχοτομούμε την ίδια μας την χώρα”.  

Πολιτικό κόστος για την Κύπρο  

Η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Κύπρου και του τέως υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή τον Μάρτιο του 2021 να τοποθετήσει το μήκους 11 χιλιομέτρων συρματόπλεγμα από το χωριό Αστρομερίτη προς Λευκωσία είχε ακριβώς προκαλέσει αντιδράσεις για το συμβολισμό της ενέργειας Νουρή να δημιουργήσει σκληρό σύνορο στην πράσινη γραμμή. Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν μάσησε πάντως τα λόγια του για το πολιτικό κόστος της πολιτικής του προκατόχου του.

Αν και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στο προεκλογικό πρόγραμμά της δεν κατήγγειλε τα συρματοπλέγματα, ενώ τα κόμματα που στηρίζουν τον νυν πρόεδρο υπερψήφισαν την πρόσληψη συνοριοφυλάκων στη Βουλή, ο κ. Ιωάννου αποκάλυψε ότι υπήρχε πολιτικό κόστος για την Κύπρο με την εφαρμογή του μέτρου, όπως διεφάνη στις επαφές μελών της νέας κυβέρνησης με αξιωματούχους των Βρυξελλών. Ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβρη, τονίζοντας ότι η πράσινη γραμμή θα εξακολουθεί να επιτηρείται από τους 300 ειδικούς αστυφύλακες που προσελήφθηκαν για αυτό το σκοπό, ενώ στόχος παραμένει η βελτίωση της επιτήρησης μέσω νέων τεχνολογικών μέσων για έγκαιρη προειδοποίηση. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.