ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Ελεύθερος με αυστηρούς όρους ο Τραμπ- Δήλωσε αθώος

08:08 - 04 Αυγ 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ελεύθερος με αυστηρούς όρους ο Τραμπ- Δήλωσε αθώος
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος στην κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της εκλογικής του ήττας το 2020 ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον.

Αμέσως μετά, η δικαστής Ουπαντάγια, άφησε ελεύθερο τον Τραμπ με περιοριστικούς όρους και έδωσε διορία μιας εβδομάδας στην υπεράσπιση του τέως προέδρου να προτείνει ημερομηνία για τη δίκη. Οι δικηγόροι του Τραμπ, από τη μεριά τους, έχουν κάθε συμφέρον να καθυστερήσουν τη δίκη αυτή.

Ο Τραμπ είναι υποχρεωμένος να τηρεί την ομοσπονδιακή και πολιτειακή νομοθεσία, να εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου όταν κληθεί και να υπογράψει χρηματική εγγύηση. Απαγορεύεται επίσης να επικοινωνεί με τους μάρτυρες της υπόθεσης, εκτός και αν αυτό γίνει μέσω δικηγόρων.

Το δικαστικό μέγαρο, όπου εμφανίστηκε ο Τραμπ, βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν. Η εισβολή στο Καπιτώλιος είναι κεντρικό στοιχείο στην υπόθεση της εισαγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες που ασκείται δίωξη στον Τραμπ.

Η δήλωση αθωότητας του Τραμπ καλύπτει τέσσερις κατηγορίες:

  • συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ
  • συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας
  • παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας
  • συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων των πολιτών

Η δικαστής Μόξιλα Ουπαντάια ζήτησε στον πρώην πρόεδρο να μην μιλήσει για τα γεγονότα της υπόθεσης. Τον προειδοποίησε ότι η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταλμα σύλληψης, ανάκληση των όρων αποφυλάκισης και περιφρόνηση των κατηγοριών.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν επίσης στην ακρόαση ότι η υπόθεση θα επωφεληθεί από μια ταχεία δίκη. Ωστόσο, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Τραμπ, Τζον Λάουρο, ανέφερε ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί. Χαρακτήρισε μάλιστα το χρονοδιάγραμμα της εισαγγελίας «κάπως παράλογο» δεδομένου ότι η ίδια η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.