ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Μην εμπιστεύεστε την καμπύλη ομολόγων για σημάδια ύφεσης

15:41 - 01 Σεπ 2023 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Μην εμπιστεύεστε την καμπύλη ομολόγων για σημάδια ύφεσης
Η ύφεση δεν μπορεί να προβλεφθεί από την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η «ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης» στην αγορά ομολόγων μπορεί να είναι προπομπός μιας ύφεσης, ωστόσο η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ότι  οι ενέργειές της έχουν συμπιέσει το premium απόδοσης που ζητούν οι επενδυτές για τη διατήρηση μακροπρόθεσμου χρέος, και αυτό θα μπορούσε να μειώσει το προγνωστικό περιεχόμενο της κλίσης της καμπύλης των αποδόσεων για την οικονομική ανάπτυξη.

Η αντιστροφή της καμπύλης υπήρξε ξεκάθαρη ένδειξη επερχόμενης ύφεσης, εντούτοις όλο και περισσότερες αμφιβολίες εγείρονται για το αν είναι σωστή αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με τη χτεσινή δήλωση της ΕΚΤ, η αντιστροφή των αποδόσεων της ευρωζώνης «είχε αναζωπυρώσει τις ανησυχίες μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά για ύφεση».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς πέρυσι γιατί η αντιστροφή των αποδόσεων μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου προβλέπει ύφεση, ο πρόεδρος της είχε απαντήσει ότι «είναι δύσκολο να το εξηγήσεις με κάποια οικονομική θεωρία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.