ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρομοκρατικό «χτύπημα» με δύο νεκρούς στις Βρυξέλλες

22:20 - 16 Οκτ 2023 | Ειδήσεις
Τρομοκρατικό «χτύπημα» με δύο νεκρούς στις Βρυξέλλες
Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός μετά από πυροβολισμούς στο κέντρο των Βρυξελλών, κοντά στην Πλας Σενκτελέτ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας στο Βέλγιο.

Τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για έναν άνδρα που πυροβόλησε πολλές φορές, χρησιμοποιώντας μεγάλο όπλο, ενώ οι βελγικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ανέφεραν ότι τα δύο θύματα ήταν Σουηδοί. Ο ένοπλος φέρεται να έχει τραπεί σε φυγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους και φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος), προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας ήταν προγραμματισμένο να παίξει με το Βέλγιο στο στάδιο Heysel αργότερα το βράδυ της Δευτέρας (16/10), για τα προκριματικά του Euro 2024, περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του μακελειού.

Οι αστυνομικοί έφτασαν σύντομα στο σημείο και απέκλεισαν την γειτονιά. Οι πυροβολισμοί έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης, που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, έχοντας αυξήσει την ένταση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Η βελγική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Ο δράστης φέρεται να ομολόγησε τις δολοφονίες στα social media στο «όνομα του Αλλάχ» και ζητάει συγχώρεση από όσους πλήγωσε ενώ λέει πως θέλει να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς.

Συγκεκριμένα έλεγε:

Με λένε Αμντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και εγώ τους συγχωρώ όλους.

{https://twitter.com/JeanMessiha/status/1713996072681394286}

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο κρίσης». «Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση» υπογραμμίζει.

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου. «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει.

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία» σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση» προσέθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:42 - 16 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.