ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές στην Αργεντινή: H πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί αναταράξεις στις αγορές

11:49 - 24 Οκτ 2023 | Ειδήσεις
Εκλογές στην Αργεντινή: H πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί αναταράξεις στις αγορές
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, ο υπουργός Οικονομικών Σέρχιο Μάσα του κυβερνώντος περονιστικού συνασπισμού έλαβε το 36,6% των ψήφων, έναντι 30% που έλαβε ο ριζοσπάστης φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι. Η κεντροδεξιά υποψήφια Patricia Bullrich έμεινε τρίτη με ποσοστό 23,8%. Αυτό σημαίνει ότι Μάσα και Μιλέι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 19 Νοεμβρίου.

Τα ομόλογα της Αργεντινής υπέστησαν σοκ μετά το αποτέλεσμα. Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα και στη συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες, ενώ οι μετοχές Αργεντίνικων εταιρειών που είναι καταχωρημένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η αγροτική επιχείρηση Cresud, παρουσίασαν πτώση.

Η επιτυχία του Μιλέι, του οποίου οι πολιτικές περιλαμβάνουν τη δολαριοποίηση της οικονομίας, την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας και τη μείωση των δημόσιων δαπανών, προκάλεσε έκπληξη σε μια προκαταρκτική εκλογή τον Αύγουστο. Ως απάντηση, η Αργεντινή υποτίμησε το πεσό κατά σχεδόν 18% και αύξησε τα επιτόκια για να ηρεμήσει τις αγορές.

Ο επόμενος πρόεδρος θα βρει μπροστά του μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, με ύφεση, πληθωρισμό στο 142,4% και πτώση των αποθεμάτων ξένου νομίσματος. Η επιτυχία του Μιλέι είχε αποδοθεί από ορισμένους αναλυτές ως διαμαρτυρία για την κατάσταση της οικονομίας και την διαρκή διαφθορά στη χώρα.

"Παρόλο που τόσο οι αγορές όσο και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν τη νίκη του Μάσα έναντι του Μιλέι, έμειναν εκπληκτικοί από την τελική διαφορά", δήλωσε στο CNBC η Κριστίν Ριντ, αναλύτρια στον τομέα των αναδυόμενων αγορών στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Ninety One.

Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά για οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο Μιλέι θα προσεγγίσει το κέντρο του πολιτικού φάσματος για να αποσπάσει ψήφους από τους υποστηρικτές της Bullrich, αν και, όπως επισημαίνει η Ριντ, αυτό είναι απίθανο βάσει της προηγούμενης συμπεριφοράς του.

"Πριν από έξι μήνες, ο Μάσα δεν αξιολογούνταν τόσο αρνητικά από την αγορά. Ωστόσο, από τότε, έχει κάνει μερικά καταστροφικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του με το ΔΝΤ, πράγμα που ανησυχεί τους κατόχους ομολόγων. Η σχέση του με το ΔΝΤ δείχνει άσχημη αυτή τη στιγμή», σημειώνει η Ριντ.

Οι προβλέψεις

"Πιθανόν, ο Σέρχιο Μάσα θα συνεχίσει τη στρατηγική της κοινωνικής υποστήριξης και της πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, που συνήθως δεν συνάδει με τους στόχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, ο Χαβιέ Μιλέι θα συνεχίσει να επισημαίνει την άθλια κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μάσα και θα απαιτήσει μια αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Αργεντινής”, αναφέρουν αναλυτές της ολλανδικής ING, ενόψει του β’ γύρου των εκλογών και συμπληρώνουν:

"Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το αργεντινικό εκλογικό σώμα είναι έτοιμο για ένα νέο και τολμηρό μέλλον, αλλά η μεγάλη αβεβαιότητα κατά τον επόμενο μήνα, μαζί με τους δύο υποψηφίους που δείχνουν λίγη αγάπη για το πέσο, πιθανότατα θα διατηρήσει την πίεση στα αργεντίνικά περιουσιακά στοιχεία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.