ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκάθαρο φαβορί ο Ρούτε για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

09:59 - 22 Νοε 2023 | Ειδήσεις
Ξεκάθαρο φαβορί ο Ρούτε για την ηγεσία του ΝΑΤΟ
Ο Μαρκ Ρούτε ολοκληρώνει μια θητεία 13 ετών ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας και θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ.

 Ο 56χρονος πολιτικός αποχωρεί οριστικά από την πολιτική σκηνή της χώρας του, όπου την Τετάρτη (22/11) διεξάγονται εκλογές και αναζητά νέες προκλήσεις.

Το Bloomberg μεταδίδει πως έχει σαφές προβάδισμα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ, θέση την οποία διεκδικούν επίσης η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Κρισγιάνις Κάρινς.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές, ωστόσο, στη δεδομένη χρονική στιγμή ο Ρούτε έχει ισχυρή υποστήριξη μεταξύ πολλών συμμάχων για να αναλάβει όταν λήξει η θητεία του Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο του 2024.

Ο ρόλος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα παραμείνει κρίσιμος, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Για να υπάρξει ανατροπή εις βάρος του Ρούτε θα πρέπει να συμβούν σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα να μη διεκδικήσει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεύτερη θητεία στην Κομισιόν και να... μετακομίσει αυτή στη στρατιωτική συμμαχία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 22 Νοε 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.