ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNN: Μέχρι Ιανουάριο η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα- Και μετά;

09:51 - 06 Δεκ 2023 | Ειδήσεις
CNN: Μέχρι Ιανουάριο η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα- Και μετά;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το τρέχον στάδιο της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία επικεντρώνεται στο νότιο τμήμα του θύλακα, θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι το νέο έτος, αναφέρει το CNN επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στη συνέχεια αναμένουν ότι η επιχείρηση θα προχωρήσει σε «μια χαμηλότερης έντασης, πολύ στοχευμένη τοπικά στρατηγική εναντίον συγκεκριμένων τρομοκρατών και ηγετών της Χαμάς

Επικαλούμενο πολλούς ανώτερους διοικητικούς αξιωματούχους, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η επίθεση του ισραηλινού στρατού και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να περιορίσει τις ζημιές και τις απώλειες αμάχων. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος που μίλησε στο CΝΝ ανέφερε ότι δεν θεωρείται πια εύστοχη η χρήσης της λέξης «δεκτικοί» για να περιγραφεί  η απάντηση του Ισραήλ στις συμβουλές-προτροπές των ΗΠΑ.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε επίσης ότι το Ισραήλ φαίνεται απίθανο να επιτύχει τον στόχο του να αποτρέψει τη Χαμάς από το να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια άλλη επίθεση, όπως η 7η Οκτωβρίου, μέχρι το τέλος του έτους, και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιδιώκουν αυτόν τον στόχο ως μέρος μιας «πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας επιχείρησης» όταν οι συγκρούσεις εξελιχθούν σε νέα φάση.

«Βρισκόμαστε σε μια επιχείρηση υψηλής έντασης τις επόμενες εβδομάδες, και στη συνέχεια πιθανότατα μεταβαίνουμε σε λειτουργία χαμηλής έντασης», δήλωσε στο CNN Ισραηλινός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας το μεταβατικό στάδιο που αναμένεται να δούμε.

Νετανιάχου: Νεκροί οι μισοί διοικητές της Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε, πάντως, ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον απεριόριστο έλεγχο ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας για πολύ καιρό μετά το τέλος του πολέμου εναντίον της Χαμάς.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, επέμεινε ότι η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί μετά τον τρέχοντα πόλεμο με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αποστολή θα μπορούσε να ανατεθεί μόνο στις δυνάμεις του Ισραήλ και όχι σε κάποια διεθνή δύναμη. Όπως είπε, η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι αναποτελεσματικές στην αποστρατικοποίηση περιοχών με δυνάμεις εχθρικές προς το Ισραήλ. Γι΄αυτό και υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί μια ρύθμιση αυτού του είδους στη Γάζα.

«Έχουμε δει τι συνέβη σε άλλα μέρη όπου εισήχθησαν διεθνείς δυνάμεις για σκοπούς αποστρατικοποίησης», συνέχισε, σε μια έντονη νύξη για την αποτυχία της UNIFIL στο νότιο Λίβανο να αποστρατικοποιήσει την περιοχή μετά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Ο Νετανιάχου κατήγγειλε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις γυναικείες οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν να μιλήσουν ενάντια στη σοβαρή σεξουαλική βία που διέπραξε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στην επικράτεια του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Κάλεσε επίσης τους τους «πολιτισμένους» ηγέτες και τις κυβερνήσεις να καταδικάσουν τους μαζικούς βιασμούς που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Χαμάς και διερωτήθηκε εάν η σιωπή πολλών ομάδων οφείλεται στο γεγονός ότι τα θύματα ήταν Εβραίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.