ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Διχασμένοι» οι Γερμανοί οικονομολόγοι για τον προϋπολογισμό του 2024

19:47 - 08 Δεκ 2023 | Ειδήσεις
«Διχασμένοι» οι Γερμανοί οικονομολόγοι για τον προϋπολογισμό του 2024
Οι Γερμανοί οικονομολόγοι διαφωνούν σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας και το χρέος. Από τους ερωτηθέντες, το 48% τάσσεται υπέρ της ιεράρχησης της περικοπής δαπανών στον προϋπολογισμό του 2024, ενώ το 38% θεωρεί την αύξηση του κρατικού δανεισμού ως τον κύριο τρόπο για την εισροή περισσότερων χρημάτων.

«Η προτίμηση των ερωτηθέντων για περικοπές δαπανών θα μπορούσε να είναι μια αντίδραση στην επέκταση των κρατικών δαπανών τα τελευταία χρόνια», εξηγεί ο ερευνητής  Niklas Potrafke.

Σύμφωνα με την Ifo, ταυτόχρονα, υπάρχει μια σημαντική ομάδα ερωτηθέντων που βλέπει την αύξηση του κρατικού δανεισμού, αντί για περικοπές δαπανών, ως τη λύση για το δημοσιονομικό κενό το 2024:

Περίπου το 15% ζητά τη μεταρρύθμιση ή την κατάργηση του φρένου χρέους για να δημιουργηθεί περιθώριο για πρόσθετες δαπάνες, ενώ ένα επιπλέον 18% επιθυμεί να κατοχυρωθούν στον βασικό νόμο ειδικά κονδύλια για το κλίμα και τις υποδομές.

Μόλις το 5% τάσσεται υπέρ της εκ νέου κατάργησης του φρένου χρέους... και το άλλο 5% ζητά αύξηση φόρων.

Περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων στο πάνελ οικονομολόγων του ifo υποστηρίζουν την προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το έτος 2023 και να αναστείλει έτσι το φρένο για το χρέος. Υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κλείσει το έτος με συνταγματικό προϋπολογισμό βραχυπρόθεσμα. 

«Όλες οι εναλλακτικές λύσεις θα προκαλούσαν σημαντική αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα έθεταν σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους» αναφέρουν.

Ωστόσο, το 28% των ερωτηθέντων απορρίπτει αυτόν τον τρόπο δράσης.

Ακόμα και οι καθηγητές είναι διχασμένοι όσον αφορά το μέλλον του φρένου χρέους: το 48% θέλει να διατηρήσει το φρένο χρέους στην τρέχουσα μορφή του, το 44% θέλει να το διατηρήσει αλλά να το μεταρρυθμίσει, ενώ το 6% θέλει να το καταργήσει εντελώς.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 08 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.