ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό άνω των 2 ετών ο πληθωρισμός στην Βρετανία

10:54 - 20 Δεκ 2023 | Ειδήσεις
Σε χαμηλό άνω των 2 ετών ο πληθωρισμός στην Βρετανία
Περισσότερο από το αναμενόμενο επιβραδύνθηκε ο βρετανικός πληθωρισμός, καθώς διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενισχύοντας τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) το επόμενο έτος.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 3,9% από 4,6% τον Οκτώβριο. Η μέτρηση του πληθωρισμού ήταν κάτω από όλες τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους, η οποία είχε δείξει ποσοστό 4,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό, υποχωρώντας στο 5,1% από 5,7%. Ο πληθωρισμός υπηρεσιών -που παρακολουθεί στενά η Τράπεζα της Αγγλίας- μειώθηκε στο 6,3% από 6,6%.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η βρετανική λίρα υποχώρησε κατά σχεδόν μισό cent έναντι του δολαρίου, από 1,271 δολάρια σε 1,266 δολάρια.

Οι αξιωματούχοι της BoE ήταν προσεκτικοί σχετικά με το εάν οι πρόσφατες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού αντιπροσωπεύουν πραγματικά τον κίνδυνο υποχώρησης επίμονων, μακροπρόθεσμων πιέσεων στις τιμές.

«Με τον πληθωρισμό να έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό, αρχίζουμε να απομακρύνουμε τις πληθωριστικές πιέσεις από την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.