ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο Εσθονία-Λιθουανία επιτυγχάνουν το 2% του ΝΑΤΟ με υγιή δημοσιονομικά

12:27 - 04 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
Μόνο Εσθονία-Λιθουανία επιτυγχάνουν το 2% του ΝΑΤΟ με υγιή δημοσιονομικά
Από τις 25 ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, μόνο η Εσθονία και η Λιθουανία πέτυχαν τον στόχο του 2% με υγιή δημόσια οικονομικά το 2023. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Ινστιτούτου ifo σε μια νέα μελέτη EconPol.

Η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ξόδεψαν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, αλλά ταυτόχρονα είχαν δημόσιο χρέος άνω του 60% ή δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε τον στόχο του ΝΑΤΟ το 2023 με δαπάνες περίπου 2,1 τοις εκατό, αλλά είχε επίσης δημόσιο χρέος περίπου 97 τοις εκατό και δημοσιονομικό έλλειμμα 3,7 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής.

«Έχουμε αφήσει πίσω τα χαμηλά επιτόκια. Οι μόνιμα υψηλότερες αμυντικές δαπάνες πρέπει να συμβαδίζουν με υγιή δημόσια οικονομικά», λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του ifo Marcel Schlepper.

Επτά από αυτές τις 25 ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, ξοδεύουν ήδη περισσότερα χρήματα για πληρωμές τόκων παρά για άμυνα. Η Ιταλία είναι μπροστά. Η Ουγγαρία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν επίσης σχεδόν το διπλάσιο των αμυντικών τους προϋπολογισμών σε τόκους. Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση της λίστας, καθώς ξοδεύει τώρα τα μισά για τόκους για το δημόσιο χρέος από όσα ξοδεύει για την άμυνα.

Στο τρέχον τεταμένο οικονομικό περιβάλλον, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ. Μέχρι σήμερα, ο στόχος του 2 τοις εκατό έχει επιτευχθεί σχεδόν αποκλειστικά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περικόψουν περίπου το 1 τοις εκατό των δαπανών σε άλλους τομείς πολιτικής και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια για την άμυνα. Ωστόσο, ο διευθυντής της EconPol, Florian Dorn, επισημαίνει: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε δίλημμα. Κάθε διαθέσιμο ευρώ χρειάζεται για την άμυνα καθώς και για επενδύσεις και για τον οικονομικό και κλιματικό μετασχηματισμό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.