ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ: Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού για Covid και γρίπη

11:37 - 12 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
ΠΟΥ: Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού για Covid και γρίπη
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά των τελευταίων παραλλαγών της Covid-19 και της γρίπης ασκούν πίεση στα συστήματα υγείας αυτό το χειμώνα, δήλωσαν στο Reuters κορυφαίοι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πληροφορίες για αυξανόμενες νοσηλείες τις τελευταίες εβδομάδες που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα ποσοστά των θανάτων έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων σε μερικές περιφέρειες, όμως βρίσκονται πολύ κάτω απ' ό,τι κατά την κορύφωση της πανδημίας της Covid.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, όπως και κάποια νοσοκομεία στις ΗΠΑ, επανέφερε την απαίτηση για μάσκα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη σοβαρής ιατρικής περίθαλψης για γρίπη, για Covid, παρ’ όλο που αυτό μπορούμε να το προλάβουμε», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, προσωρινή διευθύντρια επιδημικής και πανδημικής προετοιμασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ίδια επικαλέσθηκε «απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης και της Covid αυτή την περίοδο, καθώς όλος ο κόσμος προσπαθεί να αφήσει πίσω του την πανδημία και τους περιορισμούς της.

Κυβερνήσεις πασχίζουν να ενημερώσουν για τους κινδύνους που εξακολουθεί να δημιουργεί η Covid και για τα οφέλη του εμβολιασμού, μετά τον Μάιο του 2023, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η έξαρση της Covid-19 δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μόνο 19,4% των ενήλικων Αμερικανών έχουν κάνει, αυτή την περίοδο, το εμβόλιο κατά της Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC), παρά τη σύσταση να κάνουν όλοι οι ενήλικες το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

«Δεν πιστεύουμε πως έχουν κάνει αρκετοί άνθρωποι το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid», λέει σε συνέντευξή της η διευθύντρια του CDC Μάντι Κοέν. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πως η Covid εξακολουθεί να είναι μια πιο σοβαρή ασθένεια από τη γρίπη».

Τα περισσότερα από τα επικαιροποιημένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρασκευάζονται από την Pfizer, μέσω της BioNTech, ή από τη Moderna.

Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από την Covid, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). 



Το ECDC δεν έχει ποσοστά εμβολιασμού για την ευρωπαϊκή ήπειρο, για τη γρίπη και την Covid, όμως ο Κολζάνι δήλωσε πως προηγούμενα δεδομένα έδειξαν ότι τα επίπεδα του εμβολιασμού κατά της Covid είναι πολύ κάτω απ' αυτά που απαιτούνται σε μια πανδημία. Στην Ευρώπη, τα νέα εμβόλια κατά της Covid συνιστώνται μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή. Μεταξύ των ομάδων αυτών, ο ΠΟΥ λέει πως η εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να είναι 100%.

Τα ποσοστά της Covid αυξάνονται επίσης στο νότιο ημισφαίριο, στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς δεν πρόκειται για έναν εποχικό ιό.

Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκαν διεθνώς 850.000 νέα κρούσματα της Covid και 118.000 νέες νοσηλείες - αύξηση από το Νοέμβριο κατά 52% και 23% αντιστοίχως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν υψηλότεροι. Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, ακόμη κι αν δεν εμποδίζουν τη μόλυνση.

Πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Νοσοκομείο Ντάντεριντ στη Σουηδία έδειξε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει την παραλλαγή XBB.1.5 του κορονοϊού, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας για Covid κατά 76,1% σε πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές.

Τα φετινά εμβόλια γρίπης, τα οποία παράγονται από διάφορες φαρμακοβιομηχανίες, εκτιμάται ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 52%.

Όμως η «κόπωση με τον εμβολιασμό κατά της Covid» αποτελεί εμπόδιο στην εκστρατεία εμβολιασμού, δήλωσε ο Κολζάνι.

Τα στοιχεία για τη γρίπη δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως σε μελέτη της Federfarma, της ένωσης των ιταλικών φαρμακείων, αναφέρεται πως 15% των Ιταλών εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης το περασμένο φθινόπωρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.