ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: «Μποϊκοτάρει» το Νταβός λόγω Γάζας

18:18 - 15 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
Ερντογάν: «Μποϊκοτάρει» το Νταβός λόγω Γάζας
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους αξιωματούχους της χώρας του να παραλείψουν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα λόγω της στάσης των διοργανωτών του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σχεδίαζε να παραστεί στην ετήσια συνάντηση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών μέχρι που ο Ερντογάν - ο οποίος έχει επικρίνει τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα - τον εμπόδισε να πάει, είπαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει τα ανώτατα στελέχη του από τη σύνοδο κορυφής περιπλέκει τις προσπάθειες της Τουρκίας να επανασυνδεθεί με τους παγκόσμιους επενδυτές μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που τους είχαν απομακρύνει.

Η μη εμφάνιση στο Νταβός ακολουθεί άλλη μια αλλαγή σχεδίων από τον Σίμσεκ τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούνιο ως μέρος μιας κυβερνητικής ανατροπής από τον Ερντογάν, επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια συνάντηση που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) με επενδυτές στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, αλλά αντ' αυτού συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης σε αυτήν.

Η Τουρκία - σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση - δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και μάλιστα είναι γνωστό ότι δίνει καταφύγιο σε σημαίνοντα μέλη της να οργανώνουν επιχειρήσεις και χρηματοδοτικά δίκτυα από το τουρκικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Νταβός για να πάρει πολιτική θέση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς το 2009, ο Τούρκος ηγέτης αποχώρησε εξοργισμένος από μια συζήτηση με τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σχετικά με τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα το προηγούμενο έτος και υποσχέθηκε να μην επιστρέψει.

Ο Ερντογάν δεν επέστρεψε ποτέ, αν και Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να συμμετέχουν ξανά μετά από μερικά χρόνια.

Ο Ερντογάν επέκρινε το Ισραήλ για τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα και υπερασπίστηκε τη Χαμάς ως ομάδα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά δεν διέκοψε τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος. Μάλιστα η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες της περιοχής που αναγνωρίζουν επίσημα το Ισραήλ.

 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 15 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.