ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική μέρα για την Β.Ιρλανδία: Κυβέρνηση μετά από 2 χρόνια

21:45 - 03 Φεβ 2024 | Ειδήσεις
Ιστορική μέρα για την Β.Ιρλανδία: Κυβέρνηση μετά από 2 χρόνια
Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 2022, ακριβώς πριν δυο χρόνια, όταν ο πρώτος Υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας αποφάσισε να αποχωρήσει από την εξουσία, ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας στο Brexit που συμφώνησε το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 5 Μαΐου 2022, οι εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα έβγαλαν για πρώτη φορά νικητή το εθνικιστικό κόμμα του Σιν Φέιν. Το ενωτικό προτεσταντικό κόμμα του DUP αντέδρασε με την άρνησή του να σχηματίσει κυβέρνηση, κατηγορώντας το Brexit για την ήττα του.

Πέρασαν δύο χρόνια μέχρι τα κόμματα να επιστρέψουν πίσω στα έδρανά τους, ύστερα από τη νέα συμφωνία του Σιν Φέιν με την κεντρική βρετανική κυβέρνηση. Η Μισέλ Ο’ Νιλ, αντιπρόεδρος του Σιν Φειν θα οριστεί ως η πρώτη πρωθυπουργός από το κόμμα.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η 47χρονη πολιτικός έγραψε ότι «είναι μια ημέρα που αφορά το μέλλον», δηλώνοντας «αποφασισμένη να φέρει μια θετική αλλαγή για όλους, να δουλέψουμε από κοινού ώστε να προοδεύσει η κοινωνία μας σε ένα γενικότερο πνεύμα σεβασμού, συνεργασίας και ισότητας».

Η Ο’Νιλ και η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ, αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή προς μια νέα γενιά πολιτικών του Σιν Φέιν που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην πολυετή αιματηρή σύγκρουση της επαρχίας ανάμεσα στους Ιρλανδούς εθνικιστές, που επιδιώκουν την ένωση με την Ιρλανδία και τους φιλοβρετανούς Ενωτικούς που θέλουν να παραμείνει η επαρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Να διευκρινιστεί, βέβαια, ότι σήμερα θα οριστεί και αναπληρωτής πρωθυπουργός από το κόμμα DUP, ο οποίος θα έχει ακριβώς το ίδιο αξίωμα και εξουσία με τον πρωθυπουργό. Δεν παύει βέβαια να χαρακτηρίζεται ιστορική στιγμή για τον ιρλανδικό εθνικισμό, δηλαδή για εκείνους που επιθυμούν την ένωση της Β. Ιρλανδίας με την Ιρλανδία και την πλήρη απομάκρυνση από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το προφίλ της νέας πρωθυπουργού βρίσκεται στην κορυφή της αρθρογραφίας σήμερα, καθώς πρόκειται για γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε εν μέσω των αιματηρών επιθέσεων στη χώρα. Η ίδια βρίσκεται στη πολιτική σκηνή και στο Σιν Φέιν από το 1998, ενώ αναφέρεται ότι ο πατέρας της ήταν πρώην μέλος του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού IRA.

Τέλος, να τονιστεί πως το διετές κλείσιμο είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες εκκλήσεις για αλλαγή των κανόνων που επιτρέπουν στο μεγαλύτερο κόμμα της μίας ή της άλλης πλευράς να διακόπτει τον διαμοιρασμό της εξουσίας για μακρές περιόδους. Έχει ανασταλεί σχεδόν τόσο συχνά όσο έχει λειτουργήσει αφότου ιδρύθηκε με βάση τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 04 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.