Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Τα διατάγματα θα αφορούν για τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προκειμένου να θεσμοθετήσει σχετικά με δεκάδες προτεραιότητες που είχε θέσει ο Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς και «αγαπημένα» του θέματα, όπως είναι η μετανάστευση και η ενεργειακή πολιτική.
Ο Στίβεν Μίλερ, νέος αναπληρωτής επιτελάρχης του Τραμπ για θέματα πολιτικής, παρουσίασε ορισμένες από τις επικείμενες ενέργειες της κυβέρνησης την Κυριακή (19/10) σε τηλεδιάκεψή του με ανώτερους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές.
Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης, την περιέγραψαν ως μια σύνοψη του τι θα πρέπει να περιμένουν τα μέλη του Κογκρέσου, παρά ως μια εις βάθος ενημέρωση πολιτικής, ενώ αναμένονται περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες.
Ο Μίλερ, στην ενημέρωση, επιβεβαίωσε στοιχεία μιας μακροπρόθεσμης, σαρωτικής σειράς ενεργειών για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης του Τραμπ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα ως τρόπο να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας.
Ο Τραμπ θα προχωρήσει, επίσης, στον χαρακτηρισμό μιας σειράς καρτέλ ναρκωτικών ως «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» και θα κατευθύνει την κυβέρνησή του να επαναφέρει την πολιτική του κατά την πρώτη θητεία του Πρωτοκόλλου Προστασίας Μεταναστών, η οποία συνήθως αναφέρεται ως «Παραμονή στο Μεξικό».
Ο Τραμπ θα ενεργήσει για να επαναφέρει μια σειρά από οδηγίες και ενέργειες για την πολιτική μετανάστευσης που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την πρώτη του ημέρα στην εξουσία το 2021.
Ο Τραμπ θα υπογράψει, μεταξύ άλλων, εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν τις πολιτικές ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μίλερ στους γερουσιαστές και βουλευτές, καθώς και ενέργειες για την άρση συγκεκριμένων εκτελεστικών διαταγών που σχετίζονται με την πολιτική σε ζητήματα φύλου που έθεσε σε εφαρμογή ο Μπάιντεν.
«Μέσα σε ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, θα υπογράψω δεκάδες εκτελεστικά εντάλματα – σχεδόν 100 για την ακρίβεια – πολλά από τα οποία θα περιγράψω στην ομιλία μου αύριο», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια δείπνου την Κυριακή.
«Θα ανακαλέσω δεκάδες καταστροφικές και ριζοσπαστικές εκτελεστικές εντολές και ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν, και μέχρι αύριο, θα είναι όλες άκυρες», τόνισε, ακόμη, ο Τραμπ.
Πέρα από αυτά, αναμένεται ακόμη να ληφθούν μέτρα για να περιγραφεί επίσημα ο ρόλος και οι κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα της τεχνολογίας Ίλον Μασκ.
Ο Τραμπ αναμένεται, επίσης, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να σχετίζεται με τον κλάδο της ενέργειας ως μέρος ενός σημαντικού αριθμού ενεργειών που στοχεύουν στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Μίλερ. Ταυρόχρονα, εν αμφιβόλω θα τεθεί και η εξασφλαισμένη μονιμότητα των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, αφού ο Τραμπ σκοπεύει να ανακοινώσει μέτρα που θα περιορίζουν ή θα εξαλείφουν την προστασία των θέσεων εργασίας για τους ομοσπονδιακούς κρατικούς υπαλλήλους.
Οι αναμενόμενες εκτελεστικές διαταγές Τραμπ δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν άμεσες νομικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις.