Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ερωτηθείς από τον αρχισυντάκτη του Bloomberg News, John Micklethwait, αν θα αποχωρούσε από την τελωνειακή ένωση της Νότιας Αμερικής, ο Μιλέι έκανε μια παύση προτού πει ναι, αν μια τέτοια ακραία κίνηση ήταν απαραίτητη.
«Αλλά υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και εντός της Mercosur, οπότε πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί να φύγουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπως αναμεταδίδουν οι Buenos Aires Times.
Ο Αργεντινός ηγέτης δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις κεφαλαιαγορές αφού άρει το πλέγμα των συναλλαγματικών ελέγχων της χώρας, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο Μιλέι τόνισε τη δέσμευση της ομάδας του να επιμείνει στον στόχο του μηδενικού ελλείμματος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστροφή στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο δήλωσε προηγουμένως σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη ότι ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι διαχειριστές κεφαλαίων μέχρι το 2026, οπότε και ελπίζεται να αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων.
Όσον αφορά το εμπόριο, ο Μίλεϊ απέφυγε να απαντήσει αν συζήτησε μια πιθανή συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ ή μέλη της κυβέρνησής του, ενώ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του νέου ηγέτη των ΗΠΑ. Αλλά, όπως είπε, η κυβέρνησή του «εργάζεται πολύ σκληρά» για μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τρίζει» η συμφωνία του Mercosur
Η Mercosur, το σχήμα που σχηματίστηκε αρχικά από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη πριν λίγο χρόνο,, αποτελεί ένα σημαντικό πιθανό εμπόδιο για μια τέτοια συμφωνία. Το μπλοκ έχει στο παρελθόν αντιταχθεί στα μέλη του που διαπραγματεύονται μεμονωμένες συμφωνίες, όπως έκανε όταν η Ουρουγουάη επεδίωξε να ενταχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά σύμφωνα της Ασίας το 2022.
Ο Milei έχει επικρίνει έντονα τη Mercosur, την οποία έχει αποκαλέσει προστατευτική «φυλακή». Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει ακολουθήσει τις απειλές της προεκλογικής του εκστρατείας να αποσύρει την Αργεντινή από το μπλοκ, και πέρυσι προσχώρησε στις εκκλήσεις για γρήγορη έγκριση μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο.
Τουλάχιστον ένα μέλος έχει ήδη εκφράσει κάποιες αμφιβολίες: Ο πρόεδρος της Παραγουάης Σαντιάγο Πένια αντιτάχθηκε σε μια πιθανή διμερή συμφωνία ΗΠΑ-Αργεντινής σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που παραδέχθηκε ότι η Mercosur χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.
Η αποχώρηση από τη Mercosur θα ήταν δύσκολη για την Αργεντινή, δεδομένων των οικονομικών συναλλαγών με τη γειτονική Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.