Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει το δικό της μέλλον μπροστά στη ρωσική απειλή και την αποδυναμωμένη δέσμευση των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ζελένσκι. «Η Ευρώπη χρειάζεται τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, τώρα είναι η ώρα», είπε. «Μπορώ μόνο να σας καλέσω να δράσετε, για το δικό σας καλό», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ωστόσο, αυτές οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον «καλό του φίλο» Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. Το ζητούμενο είναι να εξισωθεί η ευρωπαϊκή συμβολή στην ασφάλεια με την αμερικανική.
Η Ευρώπη να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J.D. Βανς είχε καταστήσει σαφές την προηγούμενη ημέρα ότι οι παλιές σχέσεις δεκαετιών μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής έφταναν στο τέλος τους.
«Από εδώ και πέρα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό», προειδοποίησε ο Ζελένσκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή, διότι δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ την χρειάζονται μόνο ως αγορά πωλήσεων ή και ως σύμμαχο. «Στον πρόεδρο Τραμπ δεν αρέσουν οι αδύναμοι φίλοι. Σέβεται τη δύναμη». Ορισμένοι στην Ευρώπη μπορεί να είναι απογοητευμένοι από την ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: Αν δεν είναι οι Βρυξέλλες, τότε είναι η Μόσχα», προειδοποίησε.
Ο Ζελένσκι επιμένει στην νατοϊκή προοπτική της Ουκρανίας
Ο Ζελένσκι σχολίασε επίσης μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν θα δεχόταν ποτέ μια συμφωνία που θα διαπραγματευόταν και θα οριστικοποιούνταν πίσω από την πλάτη της, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Και αυτό πρέπει να ισχύει για ολόκληρη την Ευρώπη. Επέμεινε επίσης τον στόχο της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν θα έβγαζε αυτή την πτυχή από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Ζελένσκι. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο Πούτιν εμφανίζεται σήμερα ως το μέλος με τη μεγαλύτερη επιρροή στο ΝΑΤΟ. «Τα καπρίτσια του έχουν τη δύναμη να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, διακυβεύεται «η ίδια η επιβίωση της Ουκρανίας».
Τέλος, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι ήταν λάθος να μιλήσει ο Τραμπ πρώτα στον Πούτιν τηλεφωνικώς και μετά σε εκείνον. Αλλά είχε πει στον Τραμπ ότι ο Πούτιν φοβόταν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Και ο Πούτιν το ξέρει αυτό τώρα επίσης», κατέληξε ο Ουκρανός.