Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Όπως επισημαίνει το Reuters, πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ προς τη διπλωματία για έναν πόλεμο που έχει υποσχεθεί να τερματίσει.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Τραμπ ανέφερε ότι «συμφώνησαν να βάλουμε τις αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις» και ότι θα ξεκινήσει τηλεφωνώντας στον Ζελένσκι.
Αφού μίλησε με τον Ουκρανό ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι "η συζήτηση πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ΕΙΡΗΝΗ".
Ζελένσκι: Μιλήσαμε για τις ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης
Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι ο Τραμπ και ο Ζελένσκι μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η κλήση του Πούτιν με τον Τραμπ διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα.
"Είχα μια ουσιαστική συνομιλία με τον @POTUS. Εμείς... μιλήσαμε για τις ευκαιρίες για την επίτευξη της ειρήνης, συζητήσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε ...και τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας... συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων προηγμένων βιομηχανιών", έγραψε ο Ζελένσκι στο X.
{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1889737480892719552}
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν και ότι ο Πούτιν είχε προσκαλέσει τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Ο Τραμπ τονίζει αρκετό καιρό ότι θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα το πετύχει αυτό.
Όνειρο απατηλό η επανάκτηση χαμένων ουκρανικών εδαφών
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Πιτ Χέγκσεθ, έκανε την πιο ωμή δήλωση της νέας κυβέρνησης μέχρι στιγμής σχετικά με την προσέγγισή της στον πόλεμο, λέγοντας ότι η ανάκτηση όλων των εδαφών της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία από το 2014 είναι μη ρεαλιστική, όπως και η εξασφάλιση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
"Θέλουμε, όπως και εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος", υπογράμμισε ο Χέγκσεθ σε συνάντηση της Ουκρανίας και περισσότερων από 40 συμμάχων στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Το κυνήγι αυτού του απατηλού στόχου θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά».
Ο Χέγκσεθ επισήμανε ότι οποιαδήποτε βιώσιμη ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει». Αλλά είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία ως μέρος αυτών των εγγυήσεων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Η ευρωπαϊκή στάση
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία δήλωσαν ότι η τύχη της Ουκρανίας δεν πρέπει να αποφασιστεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή του Κιέβου, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean-Noel Barrot να λέει ότι η Ευρώπη θα παίξει τον ρόλο της προσφέροντας εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία ακόμη και αν η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι άμεση.