Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Μπέρμποκ: «Ενωμένη Ευρώπη» και όχι «Πρώτα το Έθνος» η λύση
«Πρόκειται για μια υπαρξιακή στιγμή και είναι μια στιγμή όπου η Ευρώπη πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ, η οποία συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο »Europole? Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της γηραιάς ηπείρου».
«Η απάντησή μας στην [πολιτική] των άλλων «Πρώτα το έθνος μου» είναι η «Ενωμένη Ευρώπη», και αυτό είναι που δείχνουμε εδώ στο πάνελ, αυτό είναι που δείξαμε τις τελευταίες δύο ημέρες - ότι ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη αν δεν είναι ευρωπαϊκή ειρήνη», τόνισε, όπως μεταδίδει το CNBC.
Λέιμι: Ο Πούτιν δεν φεύγει ακόμη κι αν υπάρξει ειρήνη
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λέιμι χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως την πρώτη γραμμή όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη και συμφώνησε ότι η ήπειρος πρέπει να απαντήσει σε ένα «υπαρξιακό ερώτημα» σχετικά με τη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας.
«Γνωρίζουμε ότι ακόμη και όταν φτάσουμε σε μια ειρήνη με διαπραγματεύσεις, ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν θα φύγει, οπότε αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη, πρέπει [να εξετάσουμε] αυτό το ζήτημα μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κατάλληλη στιγμή θα μπούμε σε μια συζήτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας και θα υπάρξει μια ρύθμιση», είπε.
Ανοιχτή η νατοϊκή προοπτική της Ουκρανίας
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν το Σάββατο ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία στο μέλλον θα μπορούσε να είναι ο ευκολότερος και πιο αποδοτικός τρόπος για να αποτραπεί η Ρωσία από μελλοντική επιθετικότητα προς τη γείτονα.
«Λέμε ότι υπάρχει ένας μη αναστρέψιμος δρόμος για την Ουκρανία προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Lammy στο MSC, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «το φθηνότερο και είναι ο καλύτερος μηχανισμός για να διασφαλιστεί η ειρήνη όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο».
Η Γερμανίδα ομόλογός του συμφώνησε, λέγοντας ότι «ο δρόμος για την Ουκρανία είναι η είσοδος στο ΝΑΤΟ» και ότι θα ήταν ο «φθηνότερος» τρόπος για να εγγυηθεί η ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.
Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους
Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έμειναν εμβρόντητοι όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ότι και οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, προφανώς χωρίς να συμβουλευτούν τους Ευρωπαίους συμμάχους πριν από τις κλήσεις.
Ο Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας του Πιτ Χέγκσεθ προκάλεσαν περαιτέρω αναστάτωση στην Ευρώπη δηλώνοντας ότι πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ ήταν ένας «μη ρεαλιστικός» στόχος.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απάντησαν ότι ήταν λάθος των Αμερικανών αξιωματούχων να βγάλουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ουκρανική ένταξη στο ΝΑΤΟ, ένα βασικό μέλημα της Ρωσίας και ένα δυνητικά βασικό σημείο πίεσης για τους συμμάχους.
Αντίδραση στον Τραμπ και ανησυχίες για τη ρωσική επιθετικότητα
Η φετινή Σύνοδος του Μονάχου για την Ασφάλεια συγκέντρωσε αξιωματούχους άμυνας και ασφάλειας από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν το μέλλον της Ουκρανίας, τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και την αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εποχή που οι προσδοκίες είναι μεγάλες ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να τερματιστεί, αλλά και αυξημένη ανασφάλεια ως προς το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος των συμμάχων στις διαπραγματεύσεις.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να ανασυγκροτηθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία στο μέλλον, εάν στο Κίεβο δεν παρασχεθούν επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μια συμφωνία δεν θα λειτουργήσει, αλλά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης στο MSC ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να «σταματήσουν να διαμαρτύρονται» για το γεγονός ότι παραγκωνίζονται και θα πρέπει αντ' αυτού να παρουσιάσουν «συγκεκριμένες ιδέες» για τον τερματισμό του πολέμου με δίκαιους όρους για το Κίεβο.
Πολωνός ΥΠΕΞ: Λάθος το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν
Ο Radosław Sikorski, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, ο οποίος δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση είναι «κρίση και αποτέλεσμα» του ότι η Ευρώπη κατανάλωσε το «μέρισμα ειρήνης» για πολύ καιρό, πρόσθεσε το Σάββατο ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είχε ερωτηθεί πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, πίστευε ότι «το τηλεφώνημα ήταν λάθος, διότι δικαιώνει τον πρόεδρο Πούτιν και μειώνει το ηθικό στην Ουκρανία», αλλά υποστήριξε ότι, αργά ή γρήγορα, η Ευρώπη θα πρέπει να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας.
«Αλλά όταν ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας θα πρέπει να υπάρχουν ευρωπαϊκά στρατεύματα [που θα διασφαλίζουν μια συμφωνία], τότε θα πρέπει να τα προμηθεύσουμε εμείς, οπότε αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εμπλακούμε», είπε.
Μπαρότ (Γαλλία): Να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή απαισιοδοξία
Ο Ζαν Νιλ Μπαρότ, υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι η ήπειρος έχει πολλά να προσφέρει από πλευράς ηγεσίας.
«Επιτρέψτε μου πρώτα να προσπαθήσω να καταπολεμήσω κάποια μορφή ευρωπαϊκισμού ή ευρωπαϊκής απαισιοδοξίας. Ακούμε στη σκηνή και πολλοί από εμάς είναι περήφανοι να λένε, ότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι μια υπερδύναμη. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που αντιστάθηκε σε μια εισβολή πλήρους κλίμακας από τη Ρωσία, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου και η οποία απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της», δήλωσε στο πάνελ.
«Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη και μία από αυτές είναι η κλιμάκωση των αμυντικών δαπανών», είπε.
Η αποτυχία εξασφάλισης μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» για την Ουκρανία θα αποδυναμώσει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Παρασκευή (14/2) στο MSC η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Τέλος, ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία Κιθ Κέλογκ δήλωσε το Σάββατο ότι ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τα δύο αντιμαχόμενα έθνη θα μπορούσε να έρθει εντός ημερών ή εβδομάδων.
«Είμαι σε χρόνο Τραμπ», δήλωσε ο Κέλογκ στους συνέδρους σε μια περιθωριακή εκδήλωση στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στη γνωστή ταχεία λήψη αποφάσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.