ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται η μάχη για τις έδρες της Γερουσίας

09:30 - 05 Νοε 2020 | Εκλογές ΗΠΑ
Εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται η μάχη για τις έδρες της Γερουσίας
Τον έλεγχο της Γερουσίας φαίνεται πως θα διατηρήσουν οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς δείχνει να εξασφαλίζει την επανεκλογή της στο Μέιν, ενώ άλλα στελέχη διατηρούν προβάδισμα έναντι των Δημοκρατικών αντιπάλων τους σε πολιτείες όπου δεν έχει κριθεί ακόμα το αποτέλεσμα.

Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, παρά τις πιθανότητες σχηματισμού πλειοψηφίας στη Γερουσία που είχε προεκλογικά, κερδίζει μία έδρα παραπάνω και οι πιθανότητές τους να αυξήσουν το μέγεθος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας εξανεμίζονται.

Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών έναντι 47 των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του σώματος, οι Δημοκρατικοί καλούνταν να αποσπάσουν τρεις έδρες από τους αντιπάλους τους αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος και η Κάμαλα Χάρις αντιπρόεδρος με ψήφο στο σώμα. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στις αναμετρήσεις για πέντε έδρες στη Γερουσία που δεν έχουν κριθεί ακόμη, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται σε Αλάσκα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Γκάρι Πίτερς προηγείται οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Τζέιμς στο Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με το Reuters, η καλύτερη είδηση της ημέρας για τους Ρεπουμπλικάνους ήρθε από το Μέιν όπου η 67χρονη Κόλινς, που ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος και πιστευόταν ότι όδευε σε ήττα, κατήγαγε νίκη-έκπληξη έναντι της Δημοκρατικής Σάρας Γκίντιον, 48 ετών, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Μέιν.

Η Κόλινς είπε πως εκλαμβάνει τη νίκη της ως «έγκριση της σκληρής δουλειάς της» στην Ουάσινγκτον «για τους πολίτες στο Μέιν».

Αν η Γερουσία παραμείνει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, θα προκαλούσε πολλά και βαθιά προβλήματα στον Μπάιντεν στην περίπτωση που κερδίζει τις εκλογές, αφού θα εμπόδιζε μεγάλο μέρος της νομοθετικής του ατζέντας, ιδίως ως προς την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης της περίθαλψης και τις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

«Φαίνεται πως στο Μίσιγκαν ανακάλυψαν τα ψηφοδέλτια που χρειάζονταν για να διώξουν έναν θαυμάσιο νέο, τον Τζον Τζέιμς, από τη Γερουσία. Τι φρικτό πράγμα είναι αυτό που γίνεται!», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter.

Στη Βόρεια Καρολίνα ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Τίλις ανακήρυξε τη νίκη του επί του Δημοκρατικού Καλ Κάνινγκχαμ, μολονότι το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί, με τον Τίλις να έχει προβάδισμα 2 εκατοστιαίων μονάδων.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού διατηρούσε προβάδισμα 3 και πλέον μονάδων επί του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Όσοφ στην Τζόρτζια. Στην Αλάσκα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν είχε μεγάλο προβάδισμα με σχεδόν τις μισές ψήφους καταμετρημένες.

Ο Γκάρντνερ, που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στη Γερουσία και θεωρείτο ο πιο ευάλωτος γερουσιαστής του GOP, ηττήθηκε από τον πρώην κυβερνήτη του Κολοράντο Τζον Χικενλούπερ στην πολιτεία που θεωρείτο άλλοτε οχυρό των Ρεπουμπλικάνων αλλά δημογραφικές μεταβολές μετέβαλαν υπέρ των Δημοκρατικών την ισορροπία της πολιτικής ισχύος τα τελευταία χρόνια.

Ο Δημοκρατικός Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης, κέρδισε τη ΜακΣάλι με διαφορά 5 και πλέον μονάδων στην Αριζόνα, επίσης άλλοτε προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων.

Τέλος, ο Τζόουνς, που θεωρείτο ο πιο ευάλωτος Δημοκρατικός, έχασε, όπως αναμενόταν, από τον Τόμι Τάμπερβιλ στην Αλαμπάμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 05 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.