ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί αυξάνονται οι τιμές του καφέ στις διεθνείς αγορές

14:54 - 26 Ιουλ 2021 | Εμπορεύματα
Γιατί αυξάνονται οι τιμές του καφέ στις διεθνείς αγορές
Αυξήσεις στις τιμές του καφέ καταγράφονται στη Βραζιλία, ενώ αναμένεται τα ροφήματα να αγγίξουν υψηλότερες τιμές, με μία σειρά παραγόντων να παίζουν καταλυτικό ρόλο.

Η Βραζιλία, ο κυριότερος παραγωγός καφέ, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα αλλά και τον παγετό, γεγονός που οδήγησε σε ελλείψεις του προϊόντος για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα, οι θερμοκρασίες στις περιοχές καλλιέργειας των καφεόδεντρων βρίσκονται κάτω του μηδενός, κάτι που τελευταία φορά συνέβη το 1994.

Πρόκειται για μία εκτεταμένη ζημιά, η οποία θα κλιμακωθεί περαιτέρω με ένα νέο ψυχρό κύμα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μετεωρολόγους.

Παράλληλα, οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στην Κολομβία, εξίσου σημαντικού εξαγωγέα, διέκοψαν τις διαδικασίες παραγωγής και εξαγωγής του εμπορεύματος

Ενδεικτικά, όπως μεταδίδεται από ξένα πρακτορεία ειδήσεων, στις αρχές Ιουνίου, τα futures της ποικιλίας Arabica, ανέβηκαν σε υψηλό 4,5 ετών αγγίζοντας το 1,7 δολάριο η λίβρα, γεγονός που συνιστά αύξηση 70% συγκριτικά με τα περσινά επίπεδα. Έκτοτε, οι τιμές έχουν υποχωρήσει στο 1,5 δολάριο τη λίβρα.

Σαφώς, η μειωμένη ζήτηση καφέ από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω των lockdown σε διεθνές επίπεδο, ενδεχομένως να έχει επιτρέψει την ύπαρξη ορισμένων αποθεμάτων. Ωστόσο, είναι κάτι που δύσκολα παρακάμπτει την εφοδιαστική αλυσίδα που βρίσκεται σε δυσμένεια.

E7N-JKRWEAM0nCF.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 26 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.