ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μετάλλαξη Όμικρον «βυθίζει» το πετρέλαιο-Μεγάλο ερωτηματικό η προσέγγιση του OPEC+ Κύριο

20:36 - 28 Νοε 2021 | Εμπορεύματα
Η μετάλλαξη Όμικρον «βυθίζει» το πετρέλαιο-Μεγάλο ερωτηματικό η προσέγγιση του OPEC+
Ισχυρή «βουτιά» σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής (26/11), στον απόηχο της ανακάλυψης μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού -της λεγόμενης Όμικρον- που είναι σε έξαρση σε χώρες της νότιας Αφρικής και η οποία έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο σε κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI «βυθίστηκε» περισσότερο από 10% την Παρασκευή, υποχωρώντας κάτω από τα 70 δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και το μπρεντ, το οποίο κατέγραψε την έβδομη πιο απότομη πτώση της ιστορίας του, καθώς τα νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον τρόμαξαν τους traders, εν μέσω του χαμηλού όγκου συναλλαγών λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day).

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC+) πιθανότατα θα ακολουθήσει μια πιο προσεκτική -από το αναμενόμενο- στρατηγική κατά την κρίσιμη συνεδρίασή του την ερχόμενη εβδομάδα κι ενώ μέχρι πρότινος ήταν προγραμματισμένο να προχωρήσει σε αυξήσεις της παραγωγής του. Ωστόσο, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και η επακόλουθη «βουτιά» των τιμών του αργού αλλάζουν τα δεδομένα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση μπορεί να αποδυναμώνεται σε ορισμένες αγορές, όπως η Ασία και η Ευρώπη», δήλωσε ο Mike Muller, επικεφαλής της ασιατικής μονάδας της Vitol, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου εμπόρου πετρελαίου στον κόσμο. «Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερες ακυρώσεις πτήσεων αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο OPEC+ εξέφραζε ήδη τις ανησυχίες του για την πλεονάζουσα προσφορά, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. «Ο OPEC+ έκανε λάθος σε ό,τι αφορά τους κινδύνους», τόνισε ο Μίλερ σε διαδικτυακό σεμινάριο της εταιρείας συμβούλων Gulf Intelligence, ενώ πρόσθεσε: «Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν ότι έχουν δίκιο. Είναι πιθανό ότι θα λάβουν υπόψη αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία και την πιθανότητα αύξησης της ζήτησης κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο OPEC+ και οι εταίροι του, όπως η Ρωσία, θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσουν εάν θα θεσπίσουν μια προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Το καρτέλ στέλνει με αργούς ρυθμούς περισσότερο πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές, μετά την απότομη μείωση της παραγωγής πέρυσι στην έναρξη της πανδημίας.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η παραγωγή του Ιανουαρίου, οπότε και μπορεί να σταματήσουν οι μηνιαίες αυξήσεις για να ληφθούν υπόψη οι διακυμάνσεις της ζήτησης. Μάλιστα ορισμένα μέλη του OPEC+ είναι θετικά προς αυτήν την προσέγγιση.

«Η αγορά συγκλονίστηκε από τον φόβο του άγνωστου», σημείωσε ο Μίλερ για τη μεγάλη «βουτιά» των τιμών την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η πτώση ήταν υπερβολική δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το νέο στέλεχος της Covid-19.

Πώς θα απαντήσει στις ΗΠΑ

Η ερχόμενη συνεδρίαση του OPEC+ θα αποτελέσει επίσης απάντηση στην πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποδεσμεύσει τα στρατηγικά της αποθέματα πετρελαίου.

Ο OPEC+ κλίνει προς την εγκατάλειψη ενός σχεδίου για μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Ορισμένα μέλη του OPEC+ εξακολουθούν να ζητούν επιθετική απάντηση στη συντονισμένη απελευθέρωση των αποθεμάτων, συνολικού ύψους 70 εκατ. βαρελιών, που ισοδυναμεί με περίπου δύο ημέρες παραγωγής του OPEC+.

Από την πλευρά του, το Ιράκ δεν έχει καμία προσδοκία για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του οργανισμού, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, καθώς ο συνασπισμός των 23 μελών πρόκειται να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις 26 Νοεμβρίου, τη νέα μετάλλαξη Όμικρον και τη συντονισμένη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου από μεγάλους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες του πετρελαϊκού καρτέλ θα ξεκινήσουν με τη συνάντηση της τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής σε επίπεδο αντιπροσώπων τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η υπουργική επιτροπή παρακολούθησης, της οποίας συμπροεδρεύουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που θα συγκληθεί στις 30 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, οι υπουργοί του OPEC θα συναντηθούν την 1η Δεκεμβρίου, πριν καλέσουν τη Ρωσία και 9 ακόμη εταίρους του συνασπισμού του OPEC+ σε συνομιλίες στις 2 Δεκεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:42 - 28 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.