ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβλέψεις για ιστορικό υψηλό για τον χρυσό το 2022-Οι λόγοι Κύριο

13:55 - 05 Ιαν 2022 | Εμπορεύματα
Προβλέψεις για ιστορικό υψηλό για τον χρυσό το 2022-Οι λόγοι
Σε ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας ακόμα και τα 2.100 δολάρια η ουγγιά, θα μπορούσε να φτάσει το 2022 ο χρυσός, σύμφωνα με αναλυτή της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Fat Prophets, Ντέιβιντ Λένοξ.

Η αδυναμία του δολαρίου και ο πληθωρισμός είναι μερικοί παράγοντες που είναι πιθανό να τονώσουν τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου, εξήγησε ο Λένοξ στο CNBC.

«Πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2022, θα δούμε την τιμή του χρυσού να προσεγγίζει ιστορικά υψηλά, αλλά δεν προβλέπουμε περαιτέρω άνοδο μόλις φτάσει εκεί», σημειωσε.

Οι τιμές του χρυσού έφτασαν το ρεκόρ των 2.063 δολαρίων τον Αύγουστο του 2020. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν περίπου στα 1.814 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί της Τετάρτης στην Ασία.

Καταλύτες πληθωρισμός, δολάριο και γεωπολιτικές εντάσεις

Ο Λένοξ εξήγησε ότι όλα δείχνουν υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα. Εάν το δολάριο αποδυναμωθεί, θα ήταν ένα «δώρο» για τον χρυσό, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι κοντά στο 6% και ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, συνεπώς η αξία του αυξάνεται καθώς το δολάριο υποχωρεί. Παρόλα αυτά, η μέχρι στιγμής πορεία του έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα.

«Πιστεύουμε ότι η υψηλή δυναμική του πληθωρισμού και η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου θα οδηγήσει την τιμή του χρυσού ακόμα πιο ψηλά το 2022», πρόσθεσε.

Επίσης, οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν άλλον έναν καθοριστικό παράγοντα για άνοδο των τιμών του χρυσού νωρίτερα από το αναμενόμενο, επεσήμανε ο Λένοξ.

Συγκεκριμένα, η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία κλιμακώνεται και αυτό είναι «ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε, καθώς θα μπορούσε γρήγορα να εξελιχθεί σε κάτι καταστροφικό», σημείωσε.

«Αν συνέβαινε αυτό, τότε θα βλέπαμε την τιμή του χρυσού να ανεβαίνει ακόμα πιο σύντομα και πιθανότατα θα φτάναμε στην πρόβλεψή μας για τα 2.100 δολάρια η ουγγιά πιο γρήγορα», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.