ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδεύει προς μηνιαία κέρδη 17% το πετρέλαιο-Κοντά στα $90/βαρέλι

14:55 - 31 Ιαν 2022 | Εμπορεύματα
Οδεύει προς μηνιαία κέρδη 17% το πετρέλαιο-Κοντά στα $90/βαρέλι
Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα (31/1) οι τιμές των πετρελαίων, καθώς η έλλειψη προσφοράς και οι πολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή φέρνουν τον «μαύρο χρυσό» σε τροχιά για το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος σε σχεδόν έναν χρόνο.

«Σήμερα υπερισχύουν απόλυτα οι ανησυχίες για διακοπές στον εφοδιασμό λόγω της κρίσης στην Ουκρανία που συνεχίζουν να ωθούν τις τιμές όλο και πιο ψηλά», σημειώνει ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό καθώς η Βρετανία προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο είπε ότι «οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που σχεδιάζουν να άρουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid και οι νέες διακοπές εφοδιασμού στον Ισημερινό υποστηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου στην αρχή της εβδομάδας».

Ο OCP Εκουαδόρ, ο χειριστής του ιδιωτικού αγωγού βαρέος αργού πετρελαίου της χώρας, ανέστειλε την άντληση αργού το Σάββατο ως προληπτικό μέτρο μετά το ρήγμα στον Αμαζόνιο και άρχισε τον καθαρισμό και τις επισκευές.

Η αγορά βρίσκεται επίσης σε επιφυλακή για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι αναχαίτησαν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούτι της Υεμένης, καθώς το κράτος του Κόλπου φιλοξενούσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ σε μια πρώτη τέτοια επίσκεψη.

Οι αναλυτές προβλέπουν ανοδικές τάσεις για τις τιμές αυτή την εβδομάδα, αφού εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την υπάρχουσα πολιτική του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής.

Οι μεγάλοι παραγωγοί στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, έχουν αυξήσει τον στόχο παραγωγής τους κάθε μήνα από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Στη σύνοδό του στις 2 Φεβρουαρίου, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να επιμείνει στην προγραμματισμένη άνοδο του στόχου της παραγωγής πετρελαίου για τον Μάρτιο, ανέφεραν στο Reuters αρκετές πηγές του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,29% στα 87,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,33% στα 88,81 δολάρια το βαρέλι.

Το φυσικό αέριο ενισχύεται 5,73%.

Ο χρυσός ανεβαίνει 0,36% στα 1.791,40 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι 1,10% στα 22,547 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 0,66% στα 4,339 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1162 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,16% στο 1,3426 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ανεβαίνει 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8316 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.