ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο: «Απελευθερώνονται» εκτάκτως 60 εκατ. βαρέλια από στρατηγικά αποθέματα

19:58 - 01 Μαρ 2022 | Εμπορεύματα
Πετρέλαιο: «Απελευθερώνονται» εκτάκτως 60 εκατ. βαρέλια από στρατηγικά αποθέματα
Οι ΗΠΑ σε συνεργασίας με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη διοχέτευση πετρελαϊκών αποθεμάτων, προκειμένου να μετριάσουν τις πιέσεις που δημιουργούνται στην αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) συμφώνησε να απελευθερώσει στην αγορά 60 εκατ. βαρέλια από αποθέματα που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μισή ποσότητα θα προέρχεται από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα από μέλη της ΙΕΑ στην Ευρώπη και την Ασία. Πρόκειται για την δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, που οι ΗΠΑ ανοίγουν τις αποθήκες πετρελαίου για να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου.

«Συμφωνήσαμε ότι τα μέλη της ΙΕΑ μαζί θα προχωρήσουν σε συντονισμένη διοχέτευση πετρελαίου συνολικής ποσότητας 60 εκατ. βαρελιών» όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός ενέργειας της Ιαπωνίας, Koici Hagiuda.

Σημειώνεται ότι το ανοδικό ράλι πετρελαίου είναι πρωτοφανές, με το αμερικανικό αργό να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ να κινείται πάνω από τα 105 δολάρια. Η «απελευθέρωση» των αποθεμάτων αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση των τιμών του «μαύρου χρυσού», που έχει αποκτήσει μεγάλη αξία λόγω της υψηλής ζήτησής του και της ταυτόχρονης έλλειψης προσφοράς.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:01 - 01 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.