ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερά στα... υψηλά το πετρέλαιο, μετά και τις ρωσικές απειλές Κύριο

15:07 - 08 Μαρ 2022 | Εμπορεύματα
Σταθερά στα... υψηλά το πετρέλαιο, μετά και τις ρωσικές απειλές
Ανοδικά κινούνται και την Τρίτη (8/3) οι τιμές του πετρελαίου, μετά και την κλιμάκωση της επίθεσης της Ουκρανίας που εντείνει και την κόντρα της Ρωσίας με τη Δύση, με εκατέρωθεν... ενεργειακές απειλές.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν το κάνουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το αργό έχει ήδη φτάσει σε υψηλά 14 ετών και η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 300 δολάρια το βαρέλι και μπορεί να κλείσει τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, εάν η Δύση σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Γερμανία από την πλευρά της απέρριψε σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας. Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου επιταχύνει τα σχέδιά του να επεκτείνει τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας εν μία νυκτί, δήλωσε τη Δευτέρα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Σαφώς το πετρέλαιο βρίσκεται στη γραμμή βολής τώρα και από τις δύο πλευρές. Και υπάρχει μια μικρή σύγχυση ως προς το ποιος μπορεί να απειλήσει ποιον όταν πρόκειται για εισαγωγές ή εξαγωγές πετρελαίου», σημείωσε ο Κάιλ Ρόντα, αναλυτής αγοράς στην IG Australia.

Και συμπλήρωσε: «Μπαίνουμε σε κάποιο είδος κρίσης όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, και το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει και πόσο μεγάλη θα είναι. Όσο κι αν είναι, θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο πληθωρισμό και ασθενέστερη ανάπτυξη, και βλέπουμε ότι αποτιμάται στις αγορές μετοχών».

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι οι εναλλακτικές δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο.

Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων αναμένεται να επιβαρύνει τον πληθωρισμό, με τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα να αναμένεται να δείξουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ ανέβηκε στο αστρονομικό... 7,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 7,5% τον Ιανουάριο.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 3,02% στα 123,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 3,59% στα 127,63 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί, αλλά παραμένει πάντα πάνω από τα 200 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

Αντίθετα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καταγράφουν πτώση 11,75% στα 200,505 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός παραμένει πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά (2.014,60), κερδίζοντας 0,90%, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 2,71% στα 26,415 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 0,83% στα 4,7715 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,48% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0904 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,15% στο 1,3121 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,35% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8309 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:22 - 08 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.