ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παίρνουν ξανά την...ανηφόρα οι τιμές του πετρελαίου-Πέφτει το φυσικό αέριο Κύριο

14:52 - 10 Μαρ 2022 | Εμπορεύματα
Παίρνουν ξανά την...ανηφόρα οι τιμές του πετρελαίου-Πέφτει το φυσικό αέριο
Ανακάμπτουν την Πέμπτη (10/3) οι τιμές του πετρελαίου μετά την απότομη πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπαναχώρησαν στις δηλώσεις ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή για να συμβάλουν στη κάλυψη του κενού στις εξαγωγές από τη Ρωσία.

Σε μια ευμετάβλητη αγορά, το μπρεντ είχε πέσει 13% την προηγούμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε ποσοστά εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ και το αμερικανικό αργό έχασε 12% στην προηγούμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Νοέμβριο.

Ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου PVM, Τάμας Βάργκα, χαρακτήρισε την πτώση της Τετάρτης «προσωρινή διόρθωση».

Η αβεβαιότητα σχετικά με το από πού και πότε θα μπορούσε να αντικατασταθεί το αργό από τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε ευρείες προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου έως και 200 ​​δολάρια το βαρέλι.

Ενώ το πετρέλαιο από τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο αποφεύγεται λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του πρεσβευτή του στην Ουάσιγκτον έστειλαν αντικρουόμενα μηνύματα.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχαΐλ αλ-Μαζρουεΐ ανέφερε στο Twitter ότι η χώρα του δεσμεύτηκε στη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου μόνο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μηνιαίως.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι τιμές έπεσαν μετά τα σχόλια του πρεσβευτή των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, που είπε ότι η χώρα του θα ενθαρρύνει τον ΟΠΕΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο υψηλότερης παραγωγής για να καλύψει το κενό προσφοράς που δημιουργήθηκε από τις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα, ορισμένοι άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους λόγω της ανεπαρκούς επένδυσης στις υποδομές τα τελευταία χρόνια.

Τα σχόλια από αξιωματούχους των ΗΑΕ ήρθαν καθώς η αγορά έλαβε επίσης υπόψη τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας και τις προσπάθειες να υπογραφεί μια πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.

Περαιτέρω προμήθεια θα μπορούσε επίσης να προέλθει από εκδόσεις αποθεμάτων που συντονίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και από την αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ.

«Με λίγη καλή θέληση, συντονισμό και τύχη, το σοκ της προσφοράς μπορεί να μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά πιθανώς να μην εξουδετερωθεί», είπε ο Βάργκα.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις ήδη περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,9 εκατομμύριο βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Μαρτίου στα 411,6 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ στο Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου μειώθηκαν στα 577,5 εκατομμύρια βαρέλια, τα χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2002.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 4,13% στα 113,18 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ 4,86% στα 116,54 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί κι άλλο η τιμή του φυσικού αερίου

Αντίθετα, πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 7,3% στα 144,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πάνω από τα 2.000 δολάρια (2.012,70) η ουγγιά επέστρεψε ο χρυσός που κερδίζει 1,22%, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 1,68% στα 26,24 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός 1,44% στα 4,6382 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1045 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,09% στο 1,3167 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8388 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.