ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο Κύριο

13:59 - 04 Απρ 2022 | Εμπορεύματα
Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Μικρές διαφοροποιήσεις καταγράφουν τη Δευτέρα (4/4) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον περιορισμένο εφοδιασμό εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της έλλειψης ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κατά περίπου 13% την περασμένη εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποδέσμευση ρεκόρ αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και καθώς τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα αποθέματα. Το αργό είχε φτάσει τα 139 δολάρια τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο από το 2008.

«Η μαζική απελευθέρωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως σε διάστημα έξι μηνών μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να διασφαλίσει ότι η αγορά πετρελαίου δεν θα είναι πλέον έντονα υποτροφοδοτούμενη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο», έγραψε ο Κάρστεν Φριτς της Commerzbank.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ενέτεινε τις ανησυχίες για την προσφορά. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και η αποφυγή των αγοραστών του ρωσικού πετρελαίου έχουν ήδη οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής και έχουν δημιουργήσει φόβους για μεγαλύτερες απώλειες.

Η απελευθέρωση των αποθεμάτων θα ανακουφίσει αλλά δεν θα εξαλείψει ένα έλλειμμα εφοδιασμού, δήλωσε ο χρηματιστής πετρελαίου Στίβεν Μπρένοκ της PVM.

Οι τιμές υποχώρησαν και μετά την εκεχειρία στην Υεμένη, η οποία θα μπορούσε να αμβλύνει τις απειλές για τον εφοδιασμό στη Μέση Ανατολή.

Τα Ηνωμένα Έθνη μεσολάβησαν για μια δίμηνη εκεχειρία μεταξύ του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και της ομάδας Χούτι που ευθυγραμμίστηκε με το Ιράν για πρώτη φορά στην επταετή σύγκρουση. Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκαν επίθεση από τους Χούτι κατά τη διάρκεια των μαχών.

Το πετρέλαιο κέρδισε υποστήριξη από την παύση των συνομιλιών για την αναβίωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, η οποία θα επέτρεπε την άρση των κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο. Το Ιράν κατηγόρησε τη Δευτέρα τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διακοπή.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,09% στα 99,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίθετα το μπρεντ υποχωρεί 0,01% στα 104,38 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 3,076 στα 108,700 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ανεβαίνει 0,28% στα 1.929 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι κερδίζει 0,66% στα 24,817 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κινείται ανοδικά 0,53% στα 4,712 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,46% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1002 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,13% στο 1,3094 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8401 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.