ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκτοξεύεται» άνω του 4% το πετρέλαιο- Φόβοι για αυξημένη ζήτηση Κύριο

14:02 - 12 Απρ 2022 | Εμπορεύματα
«Εκτοξεύεται» άνω του 4% το πετρέλαιο- Φόβοι για αυξημένη ζήτηση
Ισχυρά ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (12/4), καθώς η χαλάρωση ορισμένων περιορισμών για τον COVID-19 από τη Σαγκάη αμβλύνει τις ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση και καθώς ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν οι πιθανές απώλειες προσφοράς από τη Ρωσία.

Η Σαγκάη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότερες από 7.000 οικιστικές μονάδες θεωρούνται πλέον περιοχές χαμηλότερου κινδύνου αφού δεν ανέφεραν νέες μολύνσεις για 14 ημέρες και οι περιφέρειες έχουν ανακοινώσει από τότε ποιες περιοχές μπορούν να βγουν από τους περιορισμούς.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν τα 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και άλλων υγρών που θα χάνονταν σε περίπτωση κυρώσεων ή άλλων ενεργειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για κανένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών είπαν ότι η επιλογή είναι στο τραπέζι.

«Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε ένα μεγάλο σοκ εάν επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και αυτός ο κίνδυνος παραμένει στο τραπέζι», έγραψε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στον OANDA.

Η Indian Oil Corp (IOC), η οποία αγόρασε τα ρωσικά Urals σε προηγούμενους διαγωνισμούς, αποσύρθηκε από τον τελευταίο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε πει στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι αργά τη Δευτέρα ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν ήταν προς το συμφέρον της Ινδίας.

Τα κράτη μέλη του ΔΟΕ σχεδιάζουν να απελευθερώσουν 240 εκατομμύρια βαρέλια τους επόμενους έξι μήνες από τον Μάιο σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν την αγορά. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι μόνο μια προσωρινή λύση.

Μια προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύριο βαρέλια την εβδομάδα έως τις 8 Απριλίου μετά από πτώση για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 4,11% στα 98,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 4,38% στα 102,78 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος και για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας 2,559% στα 102,700 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,35% στα 1.955 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι ανεβαίνει 0,60% στα 25,137 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός κερδίζει 0,77% στα 4,6698 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0868 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,12% στο 1,3014 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8351 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.