ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί το πετρέλαιο- Φόβοι για επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα Κύριο

13:46 - 18 Απρ 2022 | Εμπορεύματα
Υποχωρεί το πετρέλαιο- Φόβοι για επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα
Ελαφρά πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα (18/4) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα εξισορρόπησαν το κλίμα ανησυχίας για περιορισμένη παγκόσμια προσφορά και την εντεινόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο καθώς η κατανάλωση, τα ακίνητα και οι εξαγωγές επλήγησαν μετά τον ταχύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου και επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο κλίμα από τους περιορισμούς λόγω COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν επίσης ότι η Κίνα διύλισε 2% λιγότερο πετρέλαιο τον Μάρτιο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, με τη διακίνηση να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, καθώς η άνοδος των τιμών του αργού συμπίεσε τα περιθώρια και τα αυστηρά lockdown έπληξαν τη ζήτηση.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τον Μάρτιο, με το μπρεντ να ξεπερνά για λίγο τα 134 δολάρια, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά λόγω των κυρώσεων και των αγοραστών που αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, η National Oil Corp της Λιβύης τη Δευτέρα κήρυξε ανωτέρα βία στο πετρελαϊκό λιμάνι Zueitina και προειδοποίησε ότι «ένα οδυνηρό κύμα κλεισίματος» είχε αρχίσει να πλήττει τις εγκαταστάσεις της. Η Λιβύη είχε σταματήσει την παραγωγή από το El Feel την Κυριακή.

Η ρωσική παραγωγή μειώθηκε κατά 7,5% το πρώτο μισό του Απριλίου από τον Μάρτιο, ανέφερε το Interfax την Παρασκευή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι επεξεργάζεται προτάσεις για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς σημάδια κατάπαυσης του πυρός τροφοδότησε φόβους για την προσφορά, ειδικά καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί», δήλωσε ο Τσιγιόκι Τσεν, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,14% στα 106,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,10% στα 111,59 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,76% στα 1.989,90 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι κερδίζει 1,61% στα 26,117 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός ανεβαίνει 0,62% στα 4,753 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0797 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,25% στο 1,3025 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,829 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.